IMG_1616

Delegație indiană importantă, prezentă la Forumul de afaceri organizat la CCIB

„India este un partener strategic pentru Camera bucureșteană. În perioada următoare ne vom concentra eforturile pentru a pune în valoare domeniile în care oamenii de afaceri din România și India pot dezvolta proiecte pe termen lung, care să imprime predictibilitate și consistență schimburilor comerciale bilaterale. În opinia mea, sectorul industrial (îndeosebi metalurgia, industria chimică și materialul rulant pentru căi ferate) și cercetarea sunt domenii în care potențialul de cooperare este insuficient valorificat”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele CCIB, în deschiderea întâlnirii cu membrii misiunii economice care îl însoțește pe E. S. M.Venkaiah Naidu, vicepreședintele Republicii India, în vizita oficială pe care o efectuează în România, în perioada 18-20 septembrie.

Întâlnirea a avut loc în prima parte Forumului de afaceri România-India, organizat de Camera de Comerț și Industrie București în parteneriat cu Ambasada Indiei în România şi Confederatia Indiană a Industriilor, cu sprijinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Din delegația indiană au făcut parte oameni de afaceri ce activează în: agricultură și prelucrarea produselor alimentare, industria farmaceutică, tehnologia informației și comunicații, industria auto, turism și ayurveda (medicină tradițională indiană).

Sesiunea tehnică a Forumului a fost moderată de Costică T. Mustață, președintele Secțiunii Comerț a CCIB și vicepreședinte al Camerei bucureștene. „Interesul pentru colaborare manifestat de comunitățile de afaceri din România și India, tradiția cooperării bilaterale și complementaritatea celor două economii sunt motive care mă fac să cred că împreună putem dezvolta afaceri profitabile”, a apreciat vicepreședintele CCIB.

Sesiunea tehnică a constituit un excelent prilej pentru oaspeți de a afla de la Horia Mintaș, reprezentantul InvestRomania, informații utile despre mediul de afaceri, climatul investițional și oportunitățile oferite de țara noastră, iar de la Vivek Bakshi, CEO WIPRO, cum se vede România prin ochii unui investitor indian care a dezvoltat aici o afacere de succes. În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea, punctând interesul de a colabora cu parteneri din ţara noastră, şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul sesiunii B2B.

Cu prilejul vizitei delegației indiene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a semnat, pentru Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, trei acorduri de colaborare cu CII – Confederația Indiană a Industriilor; Asociația Camerelor de Comerț și Industrie din India (ASSOCHAM) și Camera de Comerț și Industrie (PHD) din New Delhi.

Partea a doua a Forumului de afaceri Româno – Indian a continuat la Hotel Marriott, cu participarea delegațiilor oficiale ale celor două țări. În luările de cuvânt atât demnitarii indieni, cât și cei români, au scos în evidență succesul Forumului de afaceri și rolul CCIB în organizarea acestuia.
Vizita vicepreședintelui Indiei, E.S. Venkaiah Naidu, este inclusă în programul ce marcheaza aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice între România și India, iar componenta economică a vizitei are menirea de a încuraja proiectele de investiții, comerțul și contactele bilaterale între cele două comunități de afaceri.

Informații de background
În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 642 mil. USD (+26,9% faţă de anului anterior), din care exportul a fost de 306 mil. USD (+30,1%, comparativ cu anul 2016 și cea mai înaltă valoare din ultimii 9 ani) iar importul de 336 mil. USD (+24,2%, comparativ cu 2016). Tendința de creștere a schimburilor comerciale româno-indiene a continuat și în prima jumătate a anului curent, când volumul total s-a majorat, comparativ cu aceeași perioada din 2017, cu 48,2%, din care: exportul cu 32,7%, iar importul cu 59,2%. India este în prezent al doilea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, depășind Japonia și Republica Coreea).
Biroul de Presă al CCIB