IMG_1834

Interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Peru

 Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Republicii Peru în România şi cu CCPR – Camera de Comerţ Peruano – Română, cea de a XIV-a ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri” (ZOA), dedicată, de această dată, colaborării comercial-economice cu această ţară.

 În cadrul acestei ediţii, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: E.S. María Eugenia Echeverría Herrera, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Peru în România, Eduardo Samaniego, președintele Camerei de Comerț și Industrie Peruano – Române, Ovidiu Costea, reprezentantul Departamentului de Comerț Exterior din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat și cu directorul în cadrul EximBank Corina Vulpeș.

 Evenimentul se desfăşoară în marja misiunii economice peruane care se află în România în perioada 24-28 septembrie a.c. și care cuprinde firme ce activează în: agricultură și industria agro-alimentară (alimente organice – orez, lămâi, cafea, cacao, zahăr), marochinărie și industria ușoară (confecții din bumbac organic și din lână, pentru copii și pentru femei).

 „Abordarea Republicii Peru, țară cu o suprafață de cinci ori mai mare decât România, cu o populație de 32 mil. locuitori și cu un potențial economic deosebit, face parte din strategia de relații externe a Camerei bucureștene, axată pe dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu statele din America Latină. Tradiția relațiilor de cooperare româno-peruane, îndeosebi în anumite domenii industriale, precum și o anumită complementaritate a celor două economii sunt motive care ne dau încredere că în perioada următoare, împreună, putem contribui la dezvoltarea consistentă și predictibilă a schimburilor comerciale româno-peruane”, a declarat președintele Camerei bucureștene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu.

 Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Republica Peru; potenţialul economic al acestei ţări; posibilitățile de a sprijini internaționalizarea afacerilor firmelor românești și peruane, oportunități de afaceri și investiționale pe care le oferă Peru, precum și preocupările Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru promovarea cooperării economice și schimburilor comerciale internaționale.

 „Deși avem relații bune și vechi, schimburile comerciale bilaterale sunt încă modeste. Republica Peru are o economie stabilă, există stimulente acordate investitorilor străini, avem semnate acorduri de liber schimb inclusiv cu Uniunea Europeană, al cărei stat membru este și România. Sunt elemente care constituie o bază solidă pentru impulsionarea cooperării bilaterale. Îmi exprim speranța că evenimentul de astăzi, îndeosebi componenta B2B, se va dovedi un pas important pentru apropierea oamenilor de afaceri din cele două țări și pentru valorificarea oportunităților de afaceri și investiționale oferite de România și Peru”, a punctat E.S. María Eugenia Echeverría Herrera.
 În opinia președintelui CCIPR, în Peru există interes pentru produse industriale, inclusiv complexe, realizate în România, în special: pompe submersibile pentru minerit, locomotive și vagoane pentru calea ferată, tramvaie, microhidrocentrale, turbine, echipamente și utilaje agricole, ferestre complete cu geamuri, materiale de construcții, instalații de transport pentru gaze naturale, sisteme de irigații, transformatoare de înaltă tensiune etc.

 Partea a doua a evenimentului a fost dedicată vizitei mini-expoziției cu produse peruane deschisă în sediul CCIB, precum și discuțiilor bilaterale purtate de oamenii de afaceri din cele două țări, prezenți la Ziua Oportunităților de Afaceri.

Informații de background
 În primul semestru al anului 2018 s-au înregistrat exporturi către Republica Peru în valoare de aprox. 3 milioane $, în creștere cu 3,8% faţă de perioada similară a anului 2017. Pe de altă parte, s-au înregistrat importuri provenite din Republica Peru, în valoare de 1,7 milioane $, cu 32,7% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului anterior. Totalul schimburilor comerciale în primele șase luni ale anului 2018 a fost de 4,7 milioane $, cu 12,4% mai mult decât cel înregistrat în anul precedent.
Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu un eveniment dedicat SUA, urmat de altele care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, Iran, India, Bosnia-Herţegovina, Republica Cehă, Cipru, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.

Biroul de Presă al CCIB