„Parteneriatul cu Republica Elenă constituie, în continuare, o prioritate pentru noi. O dovadă în acest sens o constituie cele opt acorduri de cooperare cu camere de comerț din Grecia, cele mai recente fiind acordurile reactualizate cu instituțiile similare din Salonic și Atena, în septembrie 2017, cu prilejul misiunii economice organizate în timpul vizitei oficiale a secretarului de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA)” a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Muncipiului București (CCIB), în deschiderea Forumului de afaceri româno-elen, care a avut loc pe 5 iulie a.c., la sediul CCIB.
Evenimentul a fost organizat de Camera bucureșteană cu prilejul vizitei în România, a unei misiuni economice elene condusă de Camera de Comerț și Industrie Evia (CCI Evia) cu sprijinul Ambasadei României din această țară.
„Evenimentul de astăzi are loc la puțin timp după forumul de afaceri româno-elen din 24 mai a.c., la care CCIB a fost coorganizator alaturi de Camera de Comerț din Atena. Evenimentele noastre pe relația Grecia beneficiază de sprijinul consistent al ministrului consilier de la Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Atena, dl. Manuel Donescu, dar și de cel al Biroului pentru afaceri economice și comerciale al Ambasadei Republicii Elene de la București”, a afirmat Sorin Dimitriu. Sesiunea oficială a Forumului de la Palatul CCIB a fost onorată de prezența: dnei. Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat pentru comerț exterior în cadrul MMACA, dnei. Paraskevi Agiostratiti, președintele CCI Evia și a dlui. Ioannis Markos, ministru plenipotențiar pentru afaceri economice și comerciale la Ambasada Republicii Elene din România.
Exprimându-și satisfacția să reîntâlnească reprezentanți ai mediului de afaceri din Evia, după vizita de lucru efectuată relativ recent în Grecia, reprezentanta conducerii MMACA, dna. Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat, a prezentat preocupările guvernului român și a ministerului de resort pentru promovarea schimburilor comerciale și cooperării economice, cu referiri la stadiul și perspectivele cooperării economice româno-elene.
Delegația elenă a inclus reprezentanți ai CCI Evia și 13 firme din Prefectura Evia interesate de exportul de: smochine, măsline și ulei de măsline, patiserie, vin, pește, inclusiv prelucrat și ambalat, precum și de importul de: produse metalice și din lemn, unelte de grădină, echipament electric, alarme, material electric, camere de luat vederi, profile aluminiu, plexiglas, carne, peleți din lemn, cereale.
În cadrul evenimentului, preşedintele CCI Evia, dna Paraskevi Agiostratiti, a vorbit despre potenţialul economic al insulei Evia, a doua insulă ca mărime aparținând Greciei, îndeosebi în: industria agroalimentară, agricultură, dar și în turism (balnear, religios, agroturism).
Cu această ocazie, preşedintele CCIB şi președintele CCI Evia au semnat un Memorandum, reprezentând un acord cadru de colaborare, în baza căruia, în perioada următoare, cele două camere vor derula un program comun de evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri a comunităților de afaceri a Capitalei și a insulei Evia, precum și promovării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale.
Sesiunea oficială a fost urmată de un program consistent de întâlniri bilaterale, la care au participat companii românești interesate să dezvolte afaceri cu parteneri din Grecia.
Forumul de afaceri româno-elen a fost precedat de o întâlnire a președinților CCIB și CCI Evia, în cadrul căreia au fost discutate principalele axe de colaborare. În opinia președintelui CCIB, organizarea la București a „Săptămânii produselor din Evia” constituie o modalitate eficientă de promovare a produselor grecești pe piața românească. Propunerea a fost primită cu interes de către dna Paraskevi Agiostratiti, care a apreciat că acestui eveniment ar trebui să-i fie adăugată și o componentă turistică.
Totodată, președintele CCI Evia a apreciat că organizarea unei misiuni a CCIB în insula Evia ar fi benefică pentru impulsionarea schimburilor bilaterale și a lansat o invitație în acest sens.
În 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale (1776 milioane euro, în creștere cu 14% comparativ cu anul 2016) și exportul de produse din România în Republica Elenă (895 mil. euro, + 17,1% față de 2016) au înregistrat cele mai mari valori anuale din istoria relațiilor româno-elene, tendința de majorare continuând și în primul trimestru din 2018. Republica Elenă se află pe locul 8 în topul țărilor investitoare în România, numărul firmelor cu capital elen inregistrate în România ajungând la 7.114.
Biroul de Presă al CCIB