IMG_1293

Forum de afaceri româno – indian, la Palatul CCIB, în septembrie

La sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc întrevederea  prof. dr. ing. Ion Hohan, vicepreşedintele Camerei bucureștene, cu ES Thanglura Darlong, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Indiei, cu reședința în România, acreditat în țara noastră, în Republica Moldova și Albania. La întrevedere a participat, de asemenea, Chitra Suresh, secretar I în cadrul Ambasadei, cu atribuții în domeniul colaborării economice și schimburilor comerciale

Cu ocazia vizitei în România a vicepreședintelui Indiei, Venkaiah Naidu, în perioada 18-20 septembrie a.c., Ambasada a solicitat CCIB să se implice în pregătirea programului misiunii economice indiene. Componenta comercial – economică a vizitei va include și un Forum de afaceri româno-indian, a cărui sesiune oficială, ce va avea loc la data de 18 septembrie, va fi urmată, în perioada 19-20 septembrie, de un consistent program de întâlniri business to business între membrii delegației indiene și reprezentanți ai companiilor românești, organizat la sediul CCIB.

Potrivit înalților diplomați indieni, din delegație vor face parte  oameni de afaceri ce activează în: industria textilă, industria farmaceutică, agricultură și prelucrarea produselor alimentare, turism, tehnologia informației și comunicații.

De asemenea, cu prilejul Forumului de afaceri româno-indian din septembrie va fi semnat acordul de colaborare între CCIB și Confederația Indiană a Industriilor (CII). ES Thanglura Darlong a apreciat că semnarea acestui document poate constitui un pas însemnat în dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterale.

În perioada următoare, echipa CCIB va colabora cu Ambasada Indiei în România. Astfel, pe lângă Forumul de afaceri româno-indian din septembrie, agenda comună cuprinde organizarea, la sfârșitul lunii octombrie a.c, a unui eveniment dedicat promovării oportunităților oferite de industria ușoară din India.

În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 642 mil. USD (+26,9% faţă de anului anterior), din care exportul a fost de 306 mil. USD (+30,1%, comparativ cu anul 2016 și cea mai înaltă valoare din ultimii 9 ani) iar importul de 336 mil. USD (+24,2%, comparativ cu 2016). Tendința de creștere a schimburilor comerciale româno-indiene a continuat și în primele 5 luni ale anului curent, când volumul total s-a majorat, comparativ cu aceeași perioada din 2017 cu 54,6%, din care: exportul cu 35,6%, iar importul cu 68,4%. India este în prezent al doilea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, depășind Japonia și Republica Coreea).

Biroul de Presă al CCIB