IMG_6346

Primul Festival al fructelor thailandeze și Forum de afaceri România – Regatul Thailandei la Palatul CCIB

București, 20 septembrie 2019

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Primul Festival al fructelor thailandeze și

Forum de afaceri România – Regatul Thailandei la Palatul CCIB

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I a Palatului CCIB Business Center, Forumul de Afaceri România – Regatul Thailandei. Evenimentul, derulat cu sprijinul firmei BIS-NIS SRL, a avut loc în marja misiunii economice inițiate de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Thailandezi (TEMA), care se află în București în perioada 16 – 18 septembrie a.c.

Sesiunea oficială a Forumului, deschisă și moderată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, s-a desfășurat în prezența prezența: E.S. Sarayoot Kalayanamit, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Thailandei în România, a președintelui onorific TEMA, conducătorul delegației, Preecha Treesuwan, și a președintelui TEMA, Kittipun Moonsrichai.

Principalul obiectiv al Forumului a vizat stabilirea de contacte între repezentanţii mediului de afaceri român şi membrii misiunii economice din Regatul Thailandei, care activează în domeniile: sănătate și produse de îngrijire a pielii (inclusiv uleiuri din plante), industrie ușoară (marochinărie din piele de crocodil, tricouri), produse de uz casnic, fructe thailandeze (uscate, procesate), pește uscat, orez, orhidee.

Reprezentanţii companiilor thailandeze au avut ocazia de a face o scurtă prezentare a activităţii lor şi a oportunităţilor de cooperare cu firmele româneşti, ulterior intrând în dialog cu oamenii de afaceri din ţara noastră, interesaţi de: identificarea de noi clienţi, furnizori sau parteneri de afaceri, cunoaşterea condiţiilor şi posibilităţilor investiţionale.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu şi Preecha Treesuwan au semnat un Acord de Cooperare, în baza căruia, în perioada următoare, CCIB și TEMA vor derula un program comun de evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri a celor două comunități de afaceri, precum și promovării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale.

După cum a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, semnarea Acordului are loc în contextul în care și în anii următori Camera bucureșteană va acorda o atenție deosebită dezvoltării relațiilor de cooperare economică cu țările din Asia de Sud și de Est, inclusiv cu Thailanda. Totodată, președintele CCIB a apreciat că prevederea din Acord privind înființarea unui Consiliu de afaceri româno-thailandez, structură privată ce și-a dovedit viabilitatea pe alte spații (de exemplu, Egipt), poate completa în mod fericit eforturile de impulsionare a dezvoltării schimburilor comerciale, turistice, academice, în general a cooperării economice bilaterale depuse de CCIB și TEMA.

E.S. Sarayoot Kalayanamit a exprimat aprecierea pentru modul în care a fost organizat evenimentul, dar și speranța că acest forum și evenimentele organizate în baza Acordului vor contribui la identificarea unor proiecte de afaceri și la dezvoltarea acestora, cu beneficii pentru companiile din ambele țări.

Bun cunoscător al României, pe care o consideră a doua patrie, Preecha Treesuwan, a invitat firmele participante să valorifice pozițiile geografice ale cele două țări, care pot fi adevărate platforme de acces către Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova, în cazul României, și respectiv, către R.P.Chineză și Coreea de Sud, în cazul Thailandei.

Forumul de afaceri a fost urmat, în aceeași zi și în același spațiu, de „Festivalul Fructelor Thailandezeˮ în cadrul căruia a fost expusă o gamă largă de fructe din această țară și a fost prezentat modul tradițional în care acestea se consumă. Cu acest prilej, au avut loc degustări de produse.

Informații de background

În anul 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat un „vârf” de 298 mil USD, datorat nivelului ridicat al exportului thailandez, de 234 mil USD, în timp ce exportul românesc, deși la un nivel record, a înregistrat doar 64 mil. USD. În primele 7 luni ale anului 2019, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 232,1 mil. USD, în creștere cu 34,1% comparativ cu perioada similară din 2018. Exporturile românești au atins 64,7 mil.USD (+55,7%), valoare ușor superioară celei înregistrate în întreg anul 2018, iar importurile din Thailanda au atins valoarea de 167,4 mil USD (+27,3%).

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

 

Articolul anterior
Forum de afaceri România – Principatul Monaco la Palatul CCIB
Articolul următor
Adunarea Generală a Asociației Camerelor de Comerț Dunărene, la sediul Camerei bucureștene