ccib_img_1429262728_albania_dsc_001323_S1[1]

Interes pentru dezvoltarea cooperarii romano-albaneze

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Ilir Tepelena, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Albania în România, aflat la începutul mandatului în ţara noastră, şi cu Aleks Jaso, consilier economic în cadrul Ambasadei.

În cadrul întâlnirii s-a urmărit identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, ţinând seama de importanţa abordării cooperării bilaterale în context regional, precum şi de o anumită complementaritate a celor două economii.

„Valoarea schimburilor comerciale româno-albaneze este redusă, însă există potenţial pentru creşterea şi diversificarea acestora. De asemenea, cred că în zona balcanică există oportunităţi de afaceri insuficient exploatate, iar deschiderea unui Birou de reprezentare al CCIB în acest spaţiu poate conduce la dezvoltarea cooperării în plan regional”, a declarat preşedintele CCIB cu această ocazie.

Organizarea, în toamna acestui an, în parteneriat cu CCI Tirana, a unui pavilion naţional albanez în cadrul TIB, promovarea potenţialului economic şi investiţional al acestei ţări în cadrul Zilei oportunităţilor de afaceri, organizarea unor Forumuri de afaceri cu o puternică componentă B2B atât la Bucureşti, cât şi la Tirana reprezintă în opinia ambelor părţi formule verificate şi eficiente pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale româno-albaneze.

„Întâlnirile B2B sunt deosebit de importante pentru a identifica domeniile-cheie care pot contribui la majorarea schimburilor comerciale româno-albaneze”, a subliniat ES Ilir Tepelena. În opinia ambasadorului Albaniei la Bucureşti, turismul, energia, agricultura şi industria de prelucrare a produselor agro-alimentare reprezintă sectoare în care oamenii de afaceri din cele două ţări pot dezvolta proiecte de succes.

Deşi în 2014 schimburile comerciale româno-albaneze au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea acestora rămâne relativ redusă, cifrându-se la 60,3 mil. USD, din care 52,2 mil. USD reprezintă exportul românesc în Albania şi 8,1 mil. USD, valoarea importurilor din această ţară.

Biroul de Presă al CCIB