ccib_img_1450097783_dsc_0010_S1[1]

Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Zhang Yujing, preşedintele Camerei de Comerţ pentru Importul şi Exportul de Maşini şi Produse Electronice (CCCME) din R. P. Chineză, aflat la conducerea unei misiuni economice în ţara noastră. Întâlnirea a făcut parte din programul vizitei de lucru în Federaţia Rusă şi România a colegilor chinezi, în ţara noastră acţiunea desfăşurându-se în perioada 9 -12 decembrie 2015.

Cu această ocazie, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene şi a strategiei sale de relaţii externe, subliniind excelentele relaţii de colaborare dezvoltate de-a lungul timpului cu structuri camerale din R. P. Chineză, inclusiv cu CCCME, relaţii care au permis organizarea unor acţiuni eficiente, menite să contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale şi a cooperării economice.

„România oferă numeroase oportunităţi de afaceri şi investiţionale, atât în domeniul industrial, cât şi în cel agricol. Pentru o mai bună cunoaştere a acestora de către oamenii de afaceri din China, vă propun organizarea, în primul trimestru al anului următor, a unui eveniment de promovare la Beijing. Cu această ocazie vor putea fi identificate proiecte mari şi foarte mari”, a punctat preşedintele CCIB.

De asemenea, în opinia preşedintelui CCIB, activarea unui Consiliu de afaceri pe relaţia cu China, precum şi deschiderea unei expoziţii permanente cu produse şi servicii româneşti la Beijing, care să completeze activitatea Biroului de reprezentare deschis de Camera bucureşteană în capitala chineză sunt proiecte care pot contribui semnificativ la dezvoltarea schimburilor economice şi comerciale bilaterale.

Zhang Yujing şi-a exprimat aprecierea pentru acţiunile eficiente organizate în ultimii ani de CCIB şi CCCME, în marja memorandumului de înţelegere semnat de reprezentanţii celor două organizaţii camerale în 2009, şi a mulţumit echipei de relaţii externe a Camerei bucureştene pentru implicarea în organizarea vizitei şi programului misiunii economice chineze la Bucureşti.

La 30 septembrie 2015, R. P. Chineză era al doilea partener comercial al României din rândul statelor nemembre UE (după Turcia şi înaintea Federaţiei Ruse), cu o valoare a schimburilor de 2,8 miliarde USD, din care importurile din China s-au cifrat la 2,3 miliarde USD, iar exporturile româneşti la 0,5 miliarde USD, China fiind a şaptea piaţă de desfacere a produselor româneşti în rândul ţărilor partenere, nemembre ale UE. La 31 octombrie 2015, în ţara noastră erau înregistrate 11.795 firme cu capital chinez, cu 401 mil. USD capital social subscris, China ocupând locul 19 în topul investitorilor străini din ţara noastră.

Biroul de Presă al CCI

Articolul anterior
Editia a XXII-a a Topului Firmelor din Municipiul Bucuresti sub semnul recunoasterii si promovarii performantei
Articolul următor
Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata Indiei