ccib_img_1452515651_india_dsc_0008_S4 (1)

Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata Indiei

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Riva Ganguli Das, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Indiei în România, acreditată şi în Republica Moldova şi Albania, aflată la început de mandat. În cadrul întâlnirii s-a urmărit identificarea unor domenii de interes pentru ambele comunităţi de afaceri şi conturarea unor proiecte vizând impulsionarea comerţului bilateral şi stimularea cooperării româno-indiene.

„India este al patrulea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, Coreea de Sud şi Japonia), însă volumul schimburilor comerciale bilaterale nu reflectă potenţialul economic al economiilor ţărilor noastre”, a declarat preşedintele CCIB. În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a apreciat că sectorul industrial (metalurgie, industria chimică, material rulant pentru căi ferate), cercetarea (sectorul aeronautic, electrotehnic, nanotehnologii şi materiale cu memorie) şi educaţia superioară sunt domenii ce oferă oportunităţi ce pot fi valorificate de către oamenii de afaceri din cele două ţări. Potrivit Excelenţei Sale Riva Ganguli Das, pe lângă sectoarele amintite de preşedintele CCIB, există potenţial de dezvoltare a relaţiilor de colaborare româno-indiene şi în industria de componente auto, tehnologia informaţiei, industria farmaceutică şi agricultură.

În opinia preşedintelui CCIB, organizarea, în primul trimestru al anului viitor, a unei ediţii a „Zilei oportunităţilor de afaceri” dedicate Indiei constituie o formulă verificată pentru identificarea unui număr semnificativ de firme româneşti interesate să prospecteze, ulterior, în toamna anului 2016, piaţa indiană în cadrul unei misiuni economice conduse de Camera bucureşteană. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a apreciat că organizarea unei „Săptămâni a produselor indiene la Bucureşti ”, cu o componentă puternică de întâlniri B2B, poate contribui la apropierea celor două comunităţi de afaceri.

Ambasadorul Indiei în România a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga cooperare a Ambasadei în proiectele dedicate dezvoltării relaţiilor comerciale româno-indiene. În opinia E:S. Riva Ganguli Das, Ziua oportunităţilor de afaceri constituie o excelentă ocazie pentru a dialoga cu oamenii de afaceri români şi a le transmite informaţii de interes despre piaţa indiană. „Pe ambele pieţe există numeroase oportunităţi ce pot fi valorificate, însă trebuie să aducem la aceeaşi masă oamenii de afaceri din cele două ţări, pentru ca, împreună, să poată dezvolta proiecte”, a punctat ambasadorul Indiei în ţara noastră.

India este un partener comercial important al României, având în vedere capacitatea mare de absorbţie a pieţei sale, cu o rată de creştere între 8 şi 10%, care o poziţionează printre cele mai rapide economii în dezvoltare din lume. La 31 octombrie 2015, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 437,3 mil. USD (în scădere cu 4,3% faţă de perioada similară a anului trecut), din care exportul a fost de 212,9 mil. USD (+5,5%) şi importul de 224,4 mil. USD (-11,5%).

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze
Articolul următor
In martie 2016, saptamana tunisiana la Bucuresti