ccib_img_1454064438_dsc_0099_S4 (1)

In martie 2016, saptamana tunisiana la Bucuresti

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întâlnire de lucru cu Excelenţa Sa Doamna Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, care a fost însoţită de Doamna Hasna Tizaoui, prim-secretar în cadrul Ambasadei.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat organizarea, la jumătatea lunii martie a anului viitor, a unei Săptămâni tunisiene la la Bucureşti, eveniment complex, ce va aborda laturile: economică şi comercială, educaţional – academică şi culturală.

Componenta comercial – economică va include o expoziţie cu produse tunisiene, dublată de un forum de afaceri axat pe întâlniri B2B şi pe evidenţierea oportunităţilor ce pot fi valorificate de oamenii de afaceri din cele două ţări, îndeosebi în domeniul serviciilor, turismului, industriei de prelucrare a produselor agro-alimentare.

Manifestarea, organizată de către Camera bucureşteană, în colaborare cu Ambasada Republicii Tunisiene la Bucureşti şi cu partenerii de la Camera de Comerţ şi Industrie Sfax, va constitui, în opinia preşedintelui CCIB, o excelentă oportunitate şi pentru identificarea unor parteneriate la nivelul unor instituţii de învăţământ superior din cele două ţări în domeniul schimburilor de profesori, de studenţi şi a conducerii, în co-tutelă, a unor lucrări de doctorat.

O atenţie specială se va acorda laturii culturale, un concert de muzică clasică susţinut de artişti români şi tunisieni pe o scenă de prestigiu a Capitalei completând în mod fericit celelalte evenimente incluse în programul Săptămânii tunisiene de la Bucureşti.

„Activarea, cu acest prilej, a unui Consiliu de Afaceri Româno-Tunisian, după un model ce şi-a dovedit viabilitatea pe relaţia cu Egiptul, dar şi pe alte spaţii, constituie un pas eficient pentru dinamizarea schimburilor comerciale bilaterale”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu în cadrul întrevederii. „Cred în valoarea parteneriatului, a dialogului. Pas cu pas, putem realiza împreună o construcţie sigură şi stabilă”, a punctat E.S. Boutheina Labidi.

Manifestarea constituie o premieră pentru Camera bucureşteană şi va avea loc în contextul în care, potrivit strategiei de relaţii externe a CCIB, abordarea zonei de nord a Africii reprezintă o prioritate pentru anul viitor.

Din punct de vedere al schimburilor comerciale bilaterale, la 30 septembrie 2015, Tunisia era al treilea partener comercial al României, dintre ţările aflate pe continentul african, după Maroc şi Algeria, precum şi a patra piaţă de desfacere a produselor româneşti în Africa. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări este în continuare modestă, circa 170 milioane USD, din care exportul românesc circa 125 milioane USD.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata Indiei
Articolul următor
CCIB promoveaza schimburile comerciale si cooperarea economica cu mediul de afaceri din Bulgaria