ccib_img_1463617452_dsc_0008_S4 (1)

În iunie, Ziua oportunităţilor de afaceri dedicată Bosniei şi Herţegovinei

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa dr. Mile Vasic, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Bosniei şi Herţegovinei în România, principalul obiectiv al acesteia fiind stabilirea unor acţiuni concrete care să conducă la o mai bună cunoaştere a comunităţilor de afaceri din cele două ţări.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind faptul că o componentă prioritară a acesteia vizează dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Balcani. În acest context, preşedintele CCIB l-a invitat pe ES dr. Mile Vasic să participe la ediţia din luna iunie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, proiect al CCIB dedicat, de această dată, prezentării mediului de afaceri şi investiţional din Bosnia şi Herţegovina. Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, acest eveniment constituie o modalitate eficientă de a furniza comunităţii de afaceri româneşti informaţii valoroase privind cadrul legal şi regimul fiscal aplicabile în Bosnia, dar şi de a identifica domeniile-cheie pe care să fie centrată misiunea economică pe care CCIB o va organiza, în perioada următoare, în această ţară.

ES dr. Mile Vasic a apreciat propunerile preşedintelui CCIB şi l-a asigurat de întreaga cooperare a Ambasadei în proiectele dedicate dezvoltării relaţiilor comerciale bilaterale. În opinia ambasadorului Bosniei şi Herţegovinei la Bucureşti, România este o ţară cu un potenţial economic ridicat, însă, din păcate, avantajele de a dezvolta afaceri cu parteneri din ţara noastră sunt, încă, insuficient cunoscute în Bosnia. În acest context, ES dr. Mile Vasic a subliniat că cele două evenimente aflate pe agenda CCIB, completate de reluarea colaborării Camerei bucureştene cu CCI Sarajevo şi CCI Banja Luka sunt acţiuni de natură să contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale.

Schimburile comerciale dintre România şi Bosnia-Herţegovina au avut o tendinţă de creștere după 2010, excepţie făcând anul 2015, an în care s-au înscris în tendinţa generală de comprimare a comerţului cu statele nemembre UE, majorarea comerţului exterior românesc anul trecut datorându-se exclusiv evoluţiei comerţului intracomunitar. În 2015, exportul în Bosnia şi Herţegovina a înregistrat 95,2 mil. USD, cu 28,1% sub nivelul anului anterior, iar importul din această ţară 55,7 mil.USD cu 12,3% mai puţin ca în 2014. În primele două luni ale acestui an, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 16 mil. USD (-27%, comparativ cu perioada similară a anului trecut), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 9 mil. USD, iar importurile la 7 mil. USD.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, reales in fruntea Camerei bucurestene
Articolul următor
China, prioritate pentru Camera bucureşteană