ccib_img_1464784813_mmexport1464606180817_S4 (1)

China, prioritate pentru Camera bucureşteană

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un Forum româno-chinez, eveniment prilejuit de vizita în Romania a unei misiuni de afaceri din R. P. Chineză, iniţiată şi coordonată de China Council for the Promotion of International Trade – Beijing Subcouncil (CCPIT Beijing), instituţie cu atribuţii similare unei camere de comerţ şi industrie zonale.

Din delegaţie au facut parte reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii, companii ce activează în domeniile energiei obţinute din surse regenerabile, industriei hoteliere, echipamentelor pentru încălzirea şi răcirea spatiilor industriale, comerciale, de birouri şi de locuit, firme de construcţii, investitori în proiecte IT, asociaţii culturale, reprezentanţi ai meşteşugarilor, firme interesate de agricultură ecologică, asociaţii de femei de afaceri. Interesul membrilor misiunii chineze s-a indreptat, în principal, către identificarea de noi oportunităţi de afaceri şi de investiţii, de cooperare în proiecte, dar şi către export-import.

Evenimentul organizat de Camera bucureşteană a constituit un bun prilej pentru oamenii de afaceri prezenţi de a dobândi informaţii verificate despre mediile de business din cele două ţări, dar şi despre modalităţile concrete în care CCIB sprijină companiile româneşti interesate să-şi exporte produsele şi serviciile pe piaţa chineză şi contribuie la atragerea de investiţii chineze în România. Astfel, în intervenţia sa, Mihai Andriţoiu, vicepreşedinte CCIB şi preşedintele Secţiunii Comerţ a Camerei bucurestene, a punctat: „Românii sunt interesaţi de piaţa chineză, însă, cel puţin la început, au nevoie de ajutor. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în luna octombrie 2012 am deschis la Beijing, cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe, o reprezentanţă a Camerei bucureştene. Datorită acestei structuri, companiile româneşti beneficiază de promovarea produselor şi serviciilor, de asistenţă şi consultanţă specializată pentru încheierea de contracte cu cei mai potriviţi parteneri, precum şi de studii de piaţă personalizate”.

Pe de alta parte, vicepreşedintele Camerei bucurestene a subliniat faptul că, urmare a informaţiilor furnizate de reprezentanţa CCIB de la Beijing, s-a reuşit atragerea de investitori chinezi în diverse domenii de activitate, cum ar fi: industrie, agricultură, sănătate şi turism, inclusiv turism balnear.

La rândul său, vicepreşedintele CCPIT Beijing, Zhang Gang, a scos în evidenţă buna colaborare a instituţiei pe care o reprezintă cu CCIB, în baza acordului de colaborare încheiat în anul 2011, forumul de la Bucureşti fiind un exemplu relevant. Prezentând membrii delegaţiei, şeful delegaţiei chineze a precizat că CCPIT Beijing reuneşte cele mai importante întreprinderi, asociaţii şi grupuri economice din capitala chineză şi are ca principale obiective: promovarea comerţului exterior, introducerea de tehnologii avansate, cooperarea tehnologică şi schimbul de informaţii între R.P.Chineză şi alte ţări.

În cadrul Forumului, participanţii au avut ocazia de a-şi prezenta obiectivele: identificarea de clienţi, de furnizori sau parteneri de afaceri, cunoaşterea condiţiilor şi posibilităţilor investiţionale şi de a intra în dialog cu ceilalţi participanţi în cadrul sesiunii de networking.

Biroul de Presă al CCIB