IMG_4960

Misiune economică în India, organizată de CCIB

București, 28 mai 2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Misiune economică în India, organizată de CCIB

 

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu E.S. Thanglura Darlong, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Indiei, cu reședința în România, acreditat și în Republica Moldova, precum și în Albania. La întrevedere a participat, de asemenea, Anup Demta, secretar II în cadrul Ambasadei, cu atribuții în domeniul colaborării economice și schimburilor comerciale.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat oportunitatea organizării de către CCIB a unei misiuni economice cu prilejul celei de a V-a ediții a Forumului de afaceri „India – Europa 29”, ce se va desfășura la New Delhi, în perioada 5-6 noiembrie a.c. Evenimentul vizează dezvoltarea cooperării între India și 29 de țări situate în nordul, estul și sud-estul Europei, printre care se află și România, în special în domeniile: inteligența artificială, tehnologia informației și comunicații, industria farmaceutică, energie regenerabilă și tehnologii curate, transport urban și infrastructură.

„Există interes pentru organizarea unei astfel de misiuni. Pentru reusita acesteia este important să reactivăm colaborarea cu partenerii noștri din India. De asemenea, succesul misiunii depinde de activitățile pregătitoare, care să ne permită identificarea companiilor românești interesate de participarea la acest eveniment, dar și de potențialul oferit de piața indiană. În acest context, organizarea unei noi ediții a Zilei Oportunităților de Afaceri dedicate Indiei și a unei Săptămâni a produselor indiene constituie mijloace excelente pentru atingerea acestui deziderat”, a susținut președintele CCIB.

E.S. Thanglura Darlong a apreciat implicarea CCIB în dezvoltarea relațiilor economice și de cooperare cu India, subliniind reușita Forumului de afaceri organizat la sediul Camerei bucureștene, în luna septembrie 2018, cu prilejul vizitei ăn România a E.S. Venkaiah Naidu,  vicepreședintele Indiei, și a vorbit despre importanța Forumului de afaceri „India – Europa 29”.

„Evenimentul din noiembrie poate conduce la îmbunătățirea cooperării bilaterale. Comunitatea de afaceri indiană manifestă entuziasm pentru dialogul cu parteneri străini. De asemenea, în India există un interes în creștere pentru dezvoltarea afacerilor cu parteneri români”, a declarat ambasadorul Indiei. E.S. Thanglura Darlong și-a exprimat întreaga deschidere pentru agenda propusă de președintele CCIB și, în plus, a invitat companiile bucureștene să participe la un eveniment dedicat promovării turismului, cu prilejul prezenței în țara noastră a unei delegații oficiale din statul indian Goa, care va avea loc în Capitală în perioada următoare, detaliile urmând a fi transmise către mediul de afaceri prin intermediul Camerei bucureștene.

 

În anul 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 755,4 mil. USD (+17,7% faţă de anului anterior). Tendința de creștere a schimburilor comerciale româno-indiene nu a continuat în primul trimestru al anului curent, când volumul total s-a diminuat, comparativ cu aceeași perioada din 2018, cu 15,5%, din care: exportul cu 19,1%, iar importul cu 13,4%. În prezent, India este al treilea partener al ţării noastre din Asia, după R. P. Chineză și Republica Coreea.

 

Biroul de Presă al CCIB