ASMEX-2

Intâlniri de afaceri pentru membrii Misiunii economice organizate de CCIB în Regatul Maroc la Casablanca

După prima etapă desfășurată în Nordul Regatului Maroc, în regiunea Tanger-Tetouan-Al Hoceima, misiunea economică organizată de CCIB și condusă de președintele acesteia, domnul Iuliu Stocklosa și-a continuat programul la Casablanca, capitala economică a țării, în vederea identificării oportunităților de afaceri și de parteneriat cu operatorii economici marocani.
La 25 noiembrie 2021, conducerea Asociației Marocane a Exportatorilor „ASMEX” a organizat la sediul din Casablanca o ”Întâlnire de afaceri” la care au participat reprezentanții firmelor românești din misiunea economică, precum și ai mediului de afaceri local.
La eveniment a participat E.S. doamna Maria Ciobanu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Românii în Regatul Maroc, care a avut o contribuție substanțială în organizarea întâlnirii
prin contactele anterioare avute la conducerea ASMEX.
În alocuțiunea sa de bun venit, președintele ASMEX, domnul Hassan Sentissi El Idrissi, a invitat operatorii economici români să folosească oportunitățile de investiții în Maroc datorită poziției sale geostrategice și a parteneriatelor sale cu mai multe țări care permit accesul facil la mai multe piețe, în special cele africane și arabe. El a propus intensificarea eforturilor pentru a ridica nivelul schimburilor comerciale dintre Maroc și România, care rămâne, după părerea sa, sub cu potențialul economic semnificativ al celor două țări, precum și pentru punerea în valoare a complementarităților celor două economii.
În alocuțiunea sa, președintele CCIB, domnul Iuliu Stocklosa, mulțumind domnului președinte Sentissi și doamnei ambasador Ciobanu pentru excelenta inițiativă de a include în programul misiunii economice române această întâlnire, a declarat ”Nu putem sa nu amintim că Acordul de colaborare semnat la 23.06.2008 la București de CCIB cu Camera de Comert, Industrie și Servicii Casablanca a fost primul încheiat cu o structură camerală din Regatul Maroc. În prezent Marocul este principalul partener comercial al României din Africa, iar după volumul realizat în primele 9 luni din acest an, țara Dumneavoastră a fost a 10-a piață extra UE, de desfacere a produselor românești. Sunt premise ca anul 2021 să fie unul record în istoria schimburilor comerciale bilaterale, atât în ce privește exportul cât și importul. Vă invităm la București în prima parte a anului viitor pentru continuarea dialogului”.
În a doua parte a întâlnirii membrii misiunii economice române au avut întâlniri B2B cu omologii lor marocani dedicate identificării de noi oportunități și parteneriate de afaceri.
În programul misiunii economice române urmează vizite și întâlniri de afaceri în regiunea Beni Mellal, un pol agricol al Marocului.