IMG_3935

Participarea preşedintelui CCIB, dr. ing. C. T. Mustaţă, la Masa Rotundă a Preşedinţilor Camerelor de Comerţ şi Industrie din ţările Central şi Est Europene (CEEC) şi din R. P. Chineză

 

București, 29 octombrie 2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

  

În perioada 24 – 25 octombrie 2019, s-a desfăşurat la Tirana, Masa Rotundă a Preşedinţilor Camerelor de Comerţ şi Industrie din ţările Central şi Est Europene (CEEC), precum şi din Republica Populară Chineză în cadrul formatului de cooperare „17+1”, eveniment desfăşurat în marja celui de al 4-lea Forum al Primarilor din capitalele CEEC şi China.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a fost reprezentată la eveniment de dl. dr. ing. Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei bucureştene.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele Mustaţă a exprimat interesul mediului de afaceri bucureştean de a dezvolta cooperarea comercială şi economică cu partenerii chinezi, cu accent deosebit pe promovarea exporturilor româneşti de mărfuri şi servicii, precum şi pe atragerea de investiţii din această ţară, prioritare fiind cele generatoare de export, ceea ce ar putea contribui, în perspectivă, la asigurarea unei tendinţe de echilibrare a schimburilor comerciale. „Promovarea relaţiilor de cooperare cu parteneri din China reprezintă o prioritate pentru noi, cele 12 acorduri încheiate de CCIB cu instituţii similare din această ţară confirmând strategia Camerei bucureştene de a fi cât mai prezentă pe această piaţă cu produsele şi serviciile oferite de membri şi în general de mediul de afaceri din capitala României”, a subliniat preşedintele CCIB în alocuţiunea sa.

Cu ocazia prezenţei la Tirana, preşedintele C. T. Mustaţă a participat la Forumul de Afaceri româno-albanez organizat de ambasada României în această ţară. În mesajul adresat celor prezenţi, preşedintele CCIB a menţionat: „Albania, stat balcanic, cu vocaţie şi traseu declarat către UE, legat istoric de ţara noastră, poate şi chiar trebuie să fie un partener important economic pentru România. În consecinţă şi relaţiile dintre camerele de comerţ din cele două capitale Bucureşti şi Tirana se impun a fi reconsiderate şi revigorate”.

În acest context, preşedinţii camerelor de comerţ din cele doua capitale, domnii Costică T. Mustaţă şi Nikolin Jaka, au semnat un „Memorandum de Înţelegere între Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi Camera de Comerţ şi Industrie Tirana” privind cooperarea comercial-economică. Cei doi preşedinţi au convenit ca în semestrul I al anului viitor, o misiune economică albaneză condusă de preşedintele Jaka să se deplaseze la Bucureşti, unde CCIB va organiza un Forum de Afaceri şi întâlniri B2B cu reprezentanţii firmelor bucureştene.

Cu ocazia deplasării în Albania, preşedintele CCIB a avut o scurtă întâlnire cu dl. Ilir Xhakolli primarul localităţii Pogradec, aflată pe malul Lacului Ohrid la granita cu Macedonia de Nord. S-a constat interesul edilului şi a oamenilor de afaceri din această localitate pentru cooperarea cu firme româneşti în domeniile protecţiei mediului, turismului şi agriculturii. Preşedintele Mustaţă a invitat o delegaţie a mediului de afaceri din Pogradec să facă o vizită la CCIB unde să întâlnească potenţiali parteneri români.

 

Biroul de presă al CCIB