IMG_0382

Provincia Shenyang, potențial partener al firmelor bucureștene

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu o delegație oficială a municipiului Shenyang (Republica Populară Chineză), condusă de viceprimarul Wu Wenxue. La eveniment au participat, de asemenea, prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii a CCIB și George Vodislav, directorul general al Camerei bucureștene. Principalele obiective ale întrevederii au vizat o mai bună cunoaștere de către oaspeţi a mediului economic din România și identificarea unor oportunități de afaceri în țara noastră.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre activitatea CCIB, cu accent pe strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar, subliniind faptul că R. P. Chineză constituie o zonă prioritară în strategia Camerei bucureștene, o dovadă în acest sens fiind cele 12 acorduri de cooperare încheiate cu organizații similare din această țară. În acest context, președintele CCIB a vorbit oaspeților despre evenimentele organizate în colaborare cu parteneri de pe piața chineză, care au contribuit în ultimii ani la consolidarea legăturilor economice și comerciale bilaterale, amintind două evenimente majore: forumul economic organizat în marja reuniunii 16+1 de la București (2013) și pavilionul românesc organizat de CCIB la expoziția internațională de la Ningbo (2014).

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a adresat oaspeților invitația de a lua în calcul organizarea unei misiuni economice la București, în toamna acestui an, eventual cu prilejul unei manifestări expoziționale specializate desfășurate la Romexpo, eveniment care să fie urmat, anul viitor, de o misiune românească la Shenyang.

Wu Wenxue a apreciat propunerea președintelui CCIB și a exprimat întreaga deschidere în vederea dezvoltării unei relații de cooperare durabile, nu doar pentru promovarea ofertei chineze în România, ci și a produselor românești pe piața țării sale. Șeful delegației chineze a făcut o prezentare a municipiului Shenyang, punctând contribuția orașului pe care îl reprezintă la dezvoltarea economică a R. P. Chineze. Potrivit lui Wu Wenxue, municipiul Shenyang, cu o populație de peste 8 mil de locuitori, este cel mai mare oraș din nord-estul Chinei și unul dintre marile centre economice ale țării, specializat în: industrie grea (mașini și echipamente), metalurgie, industria constructoare de mașini. Orașul este cunoscut, de asemenea, ca un centru cultural și educațional important, fiind capitala provinciei Liaoning (peste 100 milioane locuitori).

R. P. Chineză este un partener economic şi comercial major pentru România. La nivelul anului 2017, schimburile comerciale româno-chineze au atins un nivel record, depășind pentru prima dată 5 miliarde USD (0,8 miliarde USD export și 4,3 miliarde USD import). China este al șaptelea partener comercial al României, fiind a șasea piață de origine a produselor intrate în România, dar numai a douăzecea piață de destinație a exporturilor românești. China ocupă locul 21 în clasamentul statelor de origine a investițiilor străine în România, cu 12.390 firme înregistrate, având un capital social total subscris de 407,5 mil. USD.

Biroul de Presă al CCIB