ccib_img_1428401056_dsc_0055_S1[1]

Saptamana portilor deschise pentru promovarea invatamantului profesional in sistem dual, la sediul istoric al CCIB

În perioada 2-8 aprilie 2015, la sediul istoric al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, situat în str. Ion Ghica, nr. 4, sector 3, Camera bucureşteană şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) organizează „Săptămâna porţilor deschise pentru promovarea învăţământului profesional în sistem dual cu durata de minimum 3 ani”.

„Dorim ca această iniţiativă să se dovedească a fi un pas constructiv şi eficient în direcţia aşezării la aceeaşi masă a formatorilor de forţă de muncă, a angajatorilor şi a celor aflaţi în căutarea unei meserii care să le asigure o existenţă sigură şi decentă. Cred cu tărie că învaţământul profesional în sistem dual cu durata de minimum 3 ani reprezintă o soluţie bună pentru rezolvarea deficitului de forţă de muncă pe care România îl are de câţiva ani buni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în deschiderea evenimentului.

Cu această ocazie, Ionel Florian Lixandru, inspector şcolar general al ISMB, Liliana Toderiuc, inspector şcolar general adjunct la ISMB, Stelian Victor Fedorca, coordonatorul Grupului de lucru România-Germania pentru implementarea învăţământului dual profesional în România, consilier al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, Rudolf Lukavsky, consilier economic, Secţia Economică a Ambasadei Austriei la Bucureşti, şi Constantin Trăistaru, fost inspector şcolar general al ISMB, au vorbit despre avantajele implementării sistemului învăţământului dual pentru toţi factorii implicaţi. Vorbitorii au subliniat că acest sistem de învăţământ şi-a dovedit viabilitatea în economii dezvoltate (Germania şi Austria), existând un interes major pentru preluarea de către ţara noastră a unor astfel de modele de buna practică.

Elementele de noutate ale învăţământului dual constau în faptul că organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea şi cu sprijinul agenţilor economici. În opinia preşedintelui CCIB: „calificarea camerelor de comerţ şi industrie ca autorităţi competente cu rol de a optimiza relaţia între sistemul scolar şi nevoia de formare generată de mediul de afaceri, implicarea lor în elaborarea standardelor profesionale şi în certificarea profesională constituie demersuri fireşti ale decidenţilor.”

Timp de o săptămână, reprezentanţii unor companii precum: Porsche România, Telekom, Ţiriac Auto, Radisson, Romaero, Novotel, Billa, Deichmann, Kika, Hervis, Humanic, Hesper, East Electric, Danex, Mobilux, Uzina Mecanică Bucureşti, dar şi ai unor institute de prestigiu – INCD pentru Fizica Materialelor, INCD pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, INCD pentru Microtehnologie, INCD pentru Textile şi Pielărie Bucureşti, alături de profesori ai liceelor tehnologice de profil îi aşteaptă pe elevii interesaţi să înveţe o meserie la Palatul CCIB, pentru a le răspunde la întrebări legate de sistemul de învăţământ dual, dar şi de aspecte teoretice şi practice legate de diversele meserii pentru care există solicitări în piaţă.

Biroul de Presă al CCIB