ccib_img_1385468545_dsc_3023_S1[1]

Seminarii şi întâlniri business to business româno-chineze, organizate de CCIB

Pe parcursul acestei săptămâni, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), organizează o serie de seminarii destinate promovării colaborării româno-chineze şi sesiuni business to business între reprezentanţi ai mediului de afaceri din România şi China ce activează în domenii precum: energie, mediu, agricultură şi industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, turism, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, infrastructură, industria mobilei, industria uşoară, maşini şi echipamente, imobiliar, medicină tradiţională.

„În calitate de partener constant al Guvernului, CCIB s-a implicat activ în organizarea Forumului Economic 16+1 ce se desfăşoară la Bucureşti la data de 26 noiembrie a.c., cu ocazia China – Central and East European Summit. Corelat cu acest eveniment de anvergură, Camera bucureşteană a pus la punct această suită de seminarii şi întâlniri bilaterale, care completează în mod fericit Forumul Economic şi reprezintă un excelent prilej pentru o mai bună cunoaştere reciprocă, dar şi pentru identificarea unor proiecte concrete de cooperare şi a unor oportunităţi investiţionale semnificative”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene în deschiderea primului seminar din acest ciclu, organizat la Hotel Howard Johnson.

Prezentă la eveniment, Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM, mediu de afaceri şi turism, a subliniat că: „România poate fi o curea de transmisie între China şi Uniunea Europeană, datorită poziţiei geostrategice şi oportunităţilor pe care le oferă potenţialilor investitori”, punctând importanţa dezvoltării relaţiilor economice cu R. P. Chineză în strategia guvernamentală.

În completarea celor afirmate de ministrul Maria Grapini, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sprijinul acordat de Camera bucureşteană companiilor din cele două ţări atât pe teritoriul României, cât şi al R. P. Chineze, prin biroul de reprezentare deschis la Beijing, cu suport guvernamental. În context, preşedintele CCIB a precizat faptul că 70% dintre misiunile şi forumurile organizate de Camera bucureşteană în ultima perioadă au fost pe relaţia China.

Cu această ocazie, a avut loc semnarea a două acorduri de cooperare între CCIB, prin preşedintele Sorin Dimitriu, şi China Foundation for International Studies (CFIS), reprezentată de Zhang Xiaobin, vicepreşedinte, şi respectiv, SinoSME (Institutul pentru IMM din R.P. Chineză), reprezentat de Xiao Qiang, director.

În cadrul unui al doilea eveniment, moderat de Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ şi vicepreşedinte al CCIB, oamenii de afaceri români au avut ocazia de a intra în contact cu membrii delegaţiei Camerei de Comerţ Europa America China (EAMCHAM). În deschidere, vicepreşedintele CCIB a subliniat determinarea Camerei bucureştene de a facilita interacţiunea dintre oamenii de afaceri români şi chinezi, în vederea dezvoltării unor proiecte pe termen lung, în ambele ţări. „Dacă economia UE strănută, economia României se îmbolnăveşte şi ea. De aceea, oamenii de afaceri români au înţeles nevoia de a extinde legăturile cu ţări din afara spaţiului comunitar. În acest efort comun al sectorului privat şi al autorităţilor, China este prioritatea numărul 1”, a declarat Mihai Ionescu, preşedinte al Consiliului de Export al României, prezent la acelaşi seminar.

Biroul de Presă al CCIB