IMG_5592_Thai

Forum de afaceri româno-thailandez și Festivalul fructelor thailandeze, la Palatul CCIB, în septembrie

București, 1 august 2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Forum de afaceri româno-thailandez și Festivalul fructelor thailandeze,

la Palatul CCIB, în septembrie

 

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu E.S. Sarayoot Kalayanamit, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Thailandei în România. La întrevedere au participat, de asemenea, Sirimit Siripala, ministru consilier și adjunct al șefului misiunii, și Kanisapol Sithtichoti, secretar 1 (consul) în cadrul aceleiași ambasade.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, în condițiile în care, potrivit strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene, abordarea Asiei de Sud-Est reprezintă o prioritate. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a informat oaspeții cu privire la organizarea de către Camera bucureșteană în colaborare cu firma românească BIS-NIS SRL și cu Thai Exporters and Manufactures Association (TEMA) a Forumului de afaceri româno-thailandez, cu un program consistent de întâlniri business to business între membrii delegației thailandeze și reprezentanți ai companiilor românești. Evenimentul va avea loc la 17 septembrie (9:30 – 12:00), la sediul nostru, și va fi urmat (16:30 – 18:30), în același spațiu, de Festivalul fructelor thailandeze. Delegația thailandeză include reprezentanți a 15 firme ce activează în agricultură, industria alimentară, a cosmeticelor și textilelor. Potrivit președintelui CCIB, cu acest prilej va avea loc semnarea acordului de colaborare între Camera bucureșteană și TEMA.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a folosit acest prilej pentru a face o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii CCIB. În contextul în care nivelul schimburilor comerciale româno-thailandeze nu reflectă potențialul celor două economii, în opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, pe lângă desfășurarea evenimentelor menționate, organizarea unei „Zile oportunităţilor de afaceri” dedicată Thailandei, dezvoltarea colaborării la nivel cameral, inclusiv prin semnarea unor acorduri de colaborare, precum și reactivarea Consiliului de Afaceri româno-thailandez pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale între cele două țări.

E.S. Sarayoot Kalayanamit a vorbit despre interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România, a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB și a punctat faptul că există oportunități de cooperare nu numai în domeniul comercial, ci și în cel educațional și în sectorul investițiilor.

În anul 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat un „vârf” de 298 mil USD, datorat nivelului ridicat al exportului thailandez, de 234 mil USD, în timp ce exportul românesc, deși la un nivel record, a înregistrat doar 64 mil. USD. În primele 5 luni ale anului 2019 se constată o tendință de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2018 (+24,5%), datorată exclusiv importului din Thailanda, care a înregistrat o majorare de 33,1% ajungând la 151,7 mil USD, în timp ce exportul românesc s-a redus cu 2,5% atingând 28,4 mil. USD.

Biroul de Presă al CCIB