IMG_9133edit

Ziua oportunităţilor de afaceri dedicate Turciei, în septembrie, la CCIB

Dl. prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit la sediul Camerei bucureştene o delegaţie de oameni de afaceri turci, condusă de dl. Berat Tunakan, preşedintele Asociaţiei Industriaşilor şi Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani (Balkanturksiad), cu sediul în oraşul Bursa. La întâlnire au participat, de asemenea, dna. Kaya Sebahat, vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale în cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), şi dl. Sterică Fudulea, membru în Consiliul Director al organizaţiei amintite.

Preşedintele Camerei bucureştene a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele şase acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară, dar şi buna colaborare cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România.  În acest context, dl. prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat deschiderea pentru semnarea unor astfel de documente atât cu Asociaţia Industriaşilor şi Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani, cât şi cu Camera de Comerţ din Bursa.

Potrivit preşedintelui CCIB, organizarea la Bucureşti, în prima jumătate a lunii septembrie, a unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate Turciei este o formulă verificată pentru identificarea de oportunităţi de afaceri şi investiţionale, precum şi a companiilor româneşti interesate de această piaţă, companii care ulterior să ia parte la o misiune economică organizată de Camera bucureşteană la Bursa. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat că CCIB ia în calcul deschiderea unui birou de reprezentare în Turcia, după un model care a fost testat cu succes în țările din regiunea Golfului Persic.

Dl. Berat Tunakan a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul Asociaţiei pe care o conduce pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România. În acest context,  a vorbit despre importanţa comunicării directe între cele două comunităţi de afaceri şi a subliniat deschiderea pentru semnarea unui acord de colaborare cu CCIB, care să permită organizarea unor evenimente menite să asigure o mai bună cunoaştere reciprocă a antreprenorilor din cele două ţări. De asemenea, dl. Berat Tunakan a folosit prilejul întâlnirii cu preşedintele CCIB pentru a face o  prezentare a comunităţii de afaceri din Bursa.

La data de 31 decembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turceşti se cifra la 5,1 miliarde euro, în creştere cu 16,6%, faţă de anul 2016. Exportul a însumat 2,1 miliarde euro, în creştere cu 15 %, iar importul a fost de 3 miliarde euro, cu 18,2% mai mare decât în anul 2016. La data amintită, Turcia era al şaselea partener comercial al României, fiind a şaptea piaţă de desfacere a produselor româneşti şi a opta piaţă de origine a mărfurilor intrate în România. După volumul schimburilor comerciale, Turcia ocupă locul 1 în comerţul internaţional al ţării noastre cu statele din afara UE. Tendinţa de majorare a schimburilor comerciale româno-turce s-a menţinut şi în primele 5 luni ale anului 2018, în care volumul total s-a majorat, comparativ cu perioada similară din 2017, cu 12%, din care exportul cu 4,1%  ajungând la 941 milioane euro, iar importul cu 17,9% (1.429 milioane euro).

La 30 iunie 2018, în România erau înregistrate 15.261 societăţi comerciale cu capital turc, reprezentând 6,99% din totalul firmelor cu capital străin din România (locul 3), valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 572 milioane euro, reprezentând 1,3% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (locul 15). 

Biroul de Presă al CCIB