IMG_1261

Noii ambasadori ai Republicii Unite a Tanzaniei și Republicii Uganda în vizită la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureșt

Dl. George Vodislav, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut întrevederi separate, cu Excelența Sa Abdallah Saleh Possi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar agreat al Republicii Unite a Tanzaniei în România, și cu Excelența Sa Marcel Robert Tibaleka, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar agreat al Republicii Uganda în țara noastră, ambii cu reședința la Berlin (Republica Federală Germania). La întâlniri a participat, de asemenea, dna. Cristina Stuparu, director adjunct la Direcţia Orientul Mijlociu si Africa (DOMA), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În deschiderea întrevederilor, dl. George Vodislav a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională și a strategiei de relaţii externe a organizaţiei noastre, punctând orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar, inclusiv cu cele din Africa. În acest context, directorul general al CCIB a vorbit despre acordurile de cooperare încheiate de Camera bucureșteană cu parteneri din mai multe state africane (Maroc, Tunisia, Etiopia), în baza cărora au fost organizate evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri reciproce, inclusiv forumuri de afaceri, axate pe întâlniri bilaterale.

În ceea ce privește dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Tanzania și Uganda, dl. George Vodislav a apreciat că există potențial și a exprimat deschiderea CCIB pentru amplificarea relațiilor economice și comerciale cu țări din Africa de Est, de a promova, prin canale specifice, oportunitățile de afaceri și investiționale oferite de cele două țări și de a organiza, la sediul nostru, întâlniri ale unor misiuni de afaceri din cele două țări cu reprezentanți ai comunității de afaceri românești. De asemenea, directorul general al CCIB, a vorbit despre experiența și competența specialiștilor români în energie, petrol și gaze, dar și în industrie, amintind implicarea firmelor românești în proiecte importante în diverse țări de pe continentul african. Totodată, s-a solicitat sprijinul celor doi șefi de misiuni diplomatice de a facilita contacte directe între CCIB și sistemul cameral din cele două țări.  

Excelența Sa Abdallah Saleh Possi, ambasadorul Tanzaniei în țara noastră, a subliniat că pe lângă producția de cafea și ceai, exploatarea minereurilor neferoase, a pietrelor prețioase, a gazelor naturale și pescuitul sunt domenii ce oferă oportunități semnificative. De asemenea, a punctat că în țara sa există interes pentru investiții în fabrici de medicamente și echipament medical, dar și pentru colaborare în domeniul educațional.

Excelența Sa Marcel Robert Tibaleka a prezentat principalele axe strategice ale economiei Ugandei, vorbind despre potențialul de export al țării sale (cafea, ceai, bumbac, fructe) și a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România, inclusiv la nivel academic.

Înalții diplomați au apreciat întâlnirea cu conducerea CCIB ca fiind un prim pas pentru dezvoltarea unor relații de colaborare, pe termen lung, în beneficiul comunităților de afaceri din țările lor, și cu efecte asupra majorării schimburilor comerciale bilaterale.

Biroul de Presă al CCIB
Redactat: Cristina Şerbănescu