CCIB deschide o reprezentanţă în Emiratele Arabe Unite

Strategia de relaţii externe a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) prevede, în actualul context macroeconomic, orientarea cu precădere către pieţele din afara Uniunii Europene, fără a neglija, însă, spaţiul comunitar. Astfel, recucerirea pieţelor tradiţionale din Asia, Balcani şi Africa de Nord, mai puţin afectate de turbulenţele manifestate pe plan economic, cu un grad mai redus de exigenţă şi unde România are, încă, o bună reputaţie, îndeosebi în domeniul industrial, reprezintă un pilon important al strategiei Camerei bucureştene.
În acest context, CCIB va deschide o reprezentanţă în Emiratatele Arabe Unite (EAU), şi anume în Emiratul Sharjah. Deschiderea reprezentanţei va fi dublată de inaugurarea la Sharjah a unei expoziţii permanente cu produse ale companiilor din România. La recomandarea sistemului cameral din Emiratatele Arabe Unite, una dintre cele mai influente organizaţii din zonă, compania NASCO, prin filiala sa SS General Trading, va prelua responsabilitatea acestui birou reprezentativ.
„Această reprezentanţă, care va deservi întreaga zonă a Golfului Persic, are, în principal, următoarele obiective: promovarea ofertei româneşti în străinătate, îndeosebi pe cea a întreprinderilor mici şi mijlocii, sprijinirea companiilor româneşti ce doresc să dezvolte afaceri în Orientul Mijlociu, operaţionalizarea unor proiecte de cooperare şi atragerea de investiţii străine, de care România are absolută nevoie în această etapă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea conferinţei de prezentare a acestui proiect. La eveniment, care a avut loc marţi, 25 mai 2010, au participat numeroase firme – importatoare şi potenţial exportatoare – din Bucureşti şi din ţară.
„Această reprezentanţă este cel mai simplu mod pentru companiile româneşti, indiferent de mărimea acestora, de a intra pe piaţa Orientului Mijlociu şi nu numai”, a afirmat Jihad Shaikh Solaiman, CEO al SS General Trading. Domnia sa a invitat firmele româneşti să aleagă EAU: „Noi ne ocupăm de marketingul şi promovarea produselor româneşti. Dacă dumneavoastră veţi vinde şi veţi avea profit, şi noi vom avea profit”. „Multe firme nu ştiu cum să ajungă pe piaţa noastră. Această reprezentanţă este o soluţie”, a subliniat, la rândul său, dr. Majed Tajjar, project manager în cadrul aceleiaşi firme.
Potenţialul deosebit al EAU a fost reliefat firmelor româneşti în cursul misiunii economice organizate de CCIB anul trecut. Cu acel prilej, Camera bucureşteană şi CCI Sharjah au semnat un acord de colaborare, primele efecte ale acestuia fiind tocmai deschiderea reprezentanţei CCIB în Emiratul Sharjah, precum şi a expoziţiei permanente cu produse româneşti în această parte a globului.
EAU este cel mai important partener economic al României în Orientul Mijlociu şi Africa, o piaţă considerabilă pentru mărfurile româneşti şi un important punct de tranzit pentru exporturile româneşti către alte state din Golf, dar şi către uriaşele pieţe ale Chinei şi Indiei (ţări care deţin 40% din populaţia globului). EAU, ţară ce concentrează 11% din rezervele de petrol ale lumii, şi-a ajustat în ultimii ani structura economiei naţionale pentru a reduce dependenţa de petrol. Dubai, principalul centru financiar şi comercial din regiune, şi Sharjah, puternic oraş industrial şi comercial, oferă oamenilor de afaceri străini numeroase oportunităţi. În EAU nu se percepe impozit pe venit şi profit, iar taxele vamale sunt ca şi inexistente.

Biroul de Presă al CCIB