Dezvoltarea relatiilor economice romano-egiptene pe agenda CCIB

Joi, 10 iunie 2010, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit o delegaţie a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) condusă de Hassan El Shafei, preşedintele părţii egiptene a Consiliului de Afaceri Egipt-România (CAER) din cadrul EBA. Delegaţia egipteană a fost însoţită de Ninive Abdelrahman, ministru plenipotenţiar pentru relaţii comerciale în cadrul Ambasadei Republicii Arabe Egipt la Bucureşti. Cu acest prilej, preşedintele Camerei bucureştene şi preşedintele delegaţiei egiptene au semnat acordul de principiu în baza căruia CCIB, reprezentată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a devenit co-preşedinte al CAER.
Subliniind interesul deosebit al firmelor româneşti pentru piaţa egipteană, Sorin Dimitriu a declarat că „Egiptul ar putea fi un partener pentru deschiderea unei reprezentanţe a Camerei bucureştene pentru nordul Africii sau chiar pentru Africa Centrală şi de Nord”. Preşedintele CCIB a apreciat, de asemenea, că accesarea fondurilor europene prin parteneriate cu oameni de afaceri din zone din afara Uniunii Europene poate reprezenta o soluţie viabilă de finanţare a afacerilor, în contextul în care România are la dispoziţie, până în 2013, peste 30 miliarde de euro.
Transferul de know-how, precum şi colaborarea româno-egipteană în domenii precum instalaţiile industriale (modernizarea şi retehnologizarea complexelor industriale), turismul, industria chimică, industria farmaceutică, dar şi industria grea pot contribui, în opinia conducătorului delegaţiei egiptene, la dezvoltarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.
După cum promitea preşedintele CCIB în luna aprilie, în cadrul primei întâlniri cu reprezentanţii EBA, momentul solemn a fost dublat de organizarea unui forum de afaceri, care a dat o dimensiune foarte concretă colaborării între cele două comunităţi de afaceri. Din delegaţia egipteană au făcut parte firme ce activează în industria agroalimentară, industria chimică, construcţii, import-export, turism (inclusiv turism medical).
Acest eveniment se înscrie în aria preocupărilor constante ale Camerei bucureştene de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, mai puţin afectate de actualele turbulenţe manifestate pe plan mondial şi cu un potenţial semnificativ de absorbţie, Egiptul fiind una dintre acestea.

Biroul de presă al CCIB