Ambasadorul României numit în Columbia, Panama și Republica Dominicană, în dialog cu mediul de afaceri, la CCIB

București, 13 decembrie 2023

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ambasadorul României numit în Columbia, Panama și Republica Dominicană,

în dialog cu mediul de afaceri, la CCIB

 

Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Aula Carol I a sediului său istoric o întâlnire a reprezentanților mediului de afaceri cu E.S. Manuel Pleșa, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României numit în Columbia, Panama și Republica Dominicană, aflat în perioada de pregătire înaintea preluării mandatului încredințat. Înaltul diplomat a fost însoțit de Manuel Donescu, ministru plenipotențiar în Ministerul Afacerilor Externe, care se va integra în echipa misiunii diplomatice de la Bogota. Evenimentul a fost onorat de participarea dr. Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

Principalele obiective ale întâlnirii au vizat o mai bună cunoaștere a problemelor întâmpinate de mediul de afaceri autohton în promovarea relațiilor comerciale și cooperării economice cu cele trei țări amintite, precum și identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

„Apreciem ca prin numirea celor doi diplomați, ambii cu experiență solidă dobândită în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Departamentul de Comerț Exterior (DCE) și în alte structuri guvernamentale sau de stat, în țară și peste hotare, președinția, conducerea Guvernului și a MAE acordă importanța cuvenită rolului comerțului exterior și cooperarii economice internaționale în politica externă a României”, a subliniat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene în deschiderea evenimentului.

„Nu trebuie să renunțăm la piețe atractive, cu un potențial deosebit, doar pentru că sunt la distanțe mari”, a precizat E.S. Manuel Pleșa, exprimând întreaga deschidere a misiunii diplomatice de la Bogota de a sprijini antreprenorii interesați să-și internaționalizeze afacerile în America de Sud, precum și pe cei care caută parteneri pe aceste piețe. În context, înaltul diplomat a punctat necesitatea redeschiderii unui Birou de Promovare Comercial-Economică în Columbia. Totodată, E.S. Manuel Pleșa a subliniat importanța participării oamenilor de afaceri interesați de aceste zone la acțiuni de prospectare a pieței, îndeosebi la manifestări expoziționale, sub pavilion național, și la misiuni economice cu o puternică componentă B2B.

„Caraibele constituie o zonă cu valențe pentru proiecția noastră economică. ARICE are determinarea și angajamentul de a susține eforturile diplomaților români ce activează în această zonă, astfel încât împreună să ne atingem obiectivele”, a declarat dr. Rareș Burlacu.

În cadrul evenimentului, înalții diplomați au punctat unele particularități ale economiei Columbiei, cu evidențierea unor oportunități de afaceri și investiționale care ar putea fi de interes pentru oamenii de afaceri români. Potrivit lui Manuel Donescu, Columbia – țară membră a Organizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare – este a patra economie a Americii Latine și un important furnizor de: flori tăiate, cafea, fructe, smaralde, cărbune și petrol. În ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte pe piața locală, Manuel Donescu a evidențiat domeniul infrastructurii, aflat în plin proces de modernizare și dezvoltare.

În a doua parte a întâlnirii, E.S. Manuel Pleșa și Manuel Donescu au intrat într-un dialog pragmatic și aplicat cu oamenii de afaceri prezenți.

Conform datelor statistice oficiale, la 30 septembrie a.c. Columbia a fost al treilea partener comercial al țării noastre, după Brazilia și Mexic, și a treia piață de destinație a mărfurilor românești în statele din America Latină.

 

Biroul de Presă al CCIB