CCIB, membru fondator al clusterului Romanian Textile Concept

„Implicarea Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) în dezvoltarea acestui cluster este firească şi necesară având în vedere preocupările noastre constante în ceea ce priveşte identificarea unor soluţii optime şi moderne pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, ţinând seama de mutaţiile survenite în plan economic la nivel european, dar şi global. Sunt convins ca acest cluster se va dovedi un proiect viabil pentru că are toate „ingredientele” necesare. Mă refer atât la calitatea partenerilor, la rolul lor în cadrul clusterului şi la agenda asumată de fiecare dintre aceştia”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în cadrul evenimentului de lansare a clusterului Romanian Textile Concept din Regiunea Bucureşti-Ilfov.
La ceremonia de semnare a acordului de parteneriat, care a avut loc luni, 23 mai 2011, la Palatul Camerei de Comerţ, au participat reprezentanţi ai membrilor fondatori ai clusterului – firme producătoare de confecţii textile, încălţăminte, marochinărie, accesorii; asociaţii profesionale şi fundaţii; camere de comerţ; institute de cercetare; facultăţi; companii organizatoare de târguri şi expoziţii; firme de relaţii publice. Evenimentul, la care au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), preşedinţii altor clustere şi mass media, s-a încheiat cu o prezentare de modă, moderată de Dana Săvuică, cuprinzând colecţii realizate de firmele de profil membre ale clusterului.
Creşterea competitivităţii produselor textile realizate în zona Bucureşti-Ilfov prin creşterea valorii adăugate a produselor realizate în cadrul clusterului Romanian Textile Concept; crearea unor sisteme de instruire şi cointeresare specifice, în vederea stabilizării şi perfecţionării forţei de muncă din domeniu; atragerea şi susţinerea noilor firme şi a tinerilor designeri vestimentari; implementarea conceptului „Consumaţi produsul românesc” sunt, potrivit documentului semnat de membrii fondatori, câteva dintre obiectivele clusterului nou-creat, condus de Sara Wechsler.
În calitate de membru fondator al clusterului, Camera bucureşteană se va implica în promovarea în ţară şi străinătate a colecţiilor realizate de firmele membre ale Romanian Textile Concept, inclusiv prin intermediul reprezentanţelor sale în străinătate, organizarea unor cursuri de instruire şi pregătire atât pentru angajaţii, cât şi pentru managerii din sectorul textil, furnizarea de informaţii de afaceri şi realizarea de studii de piaţă în domeniul industriei uşoare, susţinerea intereselor clusterului în dialogul cu autorităţile locale.
Clusterul este o platformă naturală pentru un parteneriat public-privat în care sunt reprezentate: industria, cercetarea-dezvoltarea (universităţi, institute de cercetare), autorităţi publice cu rol de sprijin activ al mediului de afaceri şi organizaţii şi firme cu rol catalizator, firme de consultanţă, media, publicitate. În prezent, potrivit datelor MECMA în România sunt înfiinţate 19 clustere, dintre care 14 sunt active prin implicarea în proiecte europene, alte 4 fiind în curs de formare în: aviaţie, construcţii navale, energii regenerabile şi industria auto.

Biroul de presă al CCIB