Recent, a avut loc la Cairo (Republica Arabă Egipt) semnarea Acordului de cooperare al Consiliului de Afaceri Egipt-România (CAER) de către Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) reprezentată de ing. Hassan El Shafei, preşedintele părţii egiptene a Consiliului, şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) reprezentată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele părţii române a Consiliului. La eveniment, care a avut loc la sediul EBA, au participat, alături de oameni de afaceri români şi egipteni, ES Gheorghe Dumitru, ambasadorul României în Egipt şi ES Sanaa Atallah, ambasadorul Egiptului în România, precum şi Gabriel Costache, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), ca reprezentant al ministrului român de resort, Adriean Videanu.
Subliniind interesul deosebit al firmelor româneşti pentru piaţa egipteană, preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a declarat că „Egiptul ar putea fi un partener pentru deschiderea unei reprezentanţe a Camerei bucureştene pentru nordul Africii sau chiar pentru Africa Centrală şi de Nord”, a doua de acest fel în Orientul Mijlociu după deschiderea celei din Sharjah, EAU.
Preşedintele Camerei bucureştene a prezentat, de asemenea, în cadrul întâlnirii principalele argumente în favoarea realizării de investiţii în România: sistem politic şi legislativ stabile; oportunităţi de privatizare competitive; calitatea de membru UE a României poate reprezenta o cale de acces pentru Egipt către spaţiul comunitar şi statele ex-sovietice; existenţa fondurilor UE pentru cercetare, de care beneficiază România; oportunităţile din domeniul aerospaţial şi al aviaţiei, România colaborând în aceste domenii cu Germania, Republica Cehă şi Franţa.
Ing. Hassan El Shafei, preşedintele părţii egiptene a CAER, a subliniat că relaţiile comerciale şi de afaceri româno-egiptene trebuie şi pot să se ridice la nivelul relaţiilor politice dintre cele două state. Acesta a prezentat, de asemenea, noul plan de acţiune al CAER, care include obiective precum: schimburi comerciale în valoare de 500 milioane USD până in 2015; investiţii anuale de 10 milioane euro în fiecare din cele două ţări, România asigurând know-how şi linii de producţie; intrarea împreună pe terţe pieţe, cu accent pe Etiopia şi Tunisia; concentrarea pe cercetare şi educaţie ca principale domenii de cooperare.
Importanţa Consiliului de Afaceri Egipt-România a fost evidenţiată şi de ES Gheorghe Dumitru, ambasadorul României în Egipt, care şi-a declarat întregul sprijin pentru acţiunile desfăşurate de Consiliu, considerând obiectivele acestuia ca parte din propriul plan de acţiune al Ambasadei României în Egipt.
Biroul de presă al CCIB