ccib_img_1401445521_dsc_0006_S1[1]

Companii chineze de top la Forumul de afaceri organizat de CCIB

„Astfel de evenimente pot contribui în mod real la reconfigurarea şi dezvoltarea relaţiilor comerciale româno-chineze, prin valorificarea oportunităţilor generate de transformările pe care le-a suferit economia mondială în ultima perioadă. Există premise serioase pentru identificarea şi operaţionalizarea unor proiecte de cooperare win-win în domenii precum cel energetic, dar şi în industrie şi infrastructură”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) în deschiderea Forumului de afaceri româno-chinez desfăşurat joi, 29 mai 2014, la Bucureşti.

Evenimentul, axat pe întâlniri bilaterale, a fost organizat de CCIB în baza Acordului de parteneriat încheiat cu CCCME – Camera chineză de Comerţ pentru Import-Export de Echipamente şi Produse Electronice, cea mai mare şi influentă cameră de profil din China, cu aproape 8.000 întreprinderi membre şi 19 filiale de ramură.

Din delegaţia chineză, condusă de Shi Yonghong, vicepreşedinte al CCCME, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii mari şi foarte mari dintre care amintim: SINOHYDRO, primul brand din China în construcţii hidroenergetice; China Petroleum Technology & Development Corporation, cel mai mare furnizor mondial de ţiţei, produse petrochimice şi echipamente; China Coal Technology & Engineering Group Corp, coloana vertebrală a industriei carbunelui din China; State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de utilităţi din lume; Shanghai Electric Group CO., LTD, unul dintre cele mai mari conglomerate de producţie a echipamentelor complete din China; Harbin Electric International Company Limited, lider in China în contractarea proiectelor şi exportul echipamentelor pentru energie, precum şi ai altor companii din domeniile: metalurgiei feroase şi neferoase, construcţiilor de maşini, electronicii şi radiocomunicaţiilor, comerţului exterior, finanţării operaţiunilor comerciale şi investiţional.

În ultimii ani, Camera bucureşteană a acordat o atenţie deosebită relaţiei cu China. CCIB a organizat numeroase misiuni economice şi forumuri de afaceri cu parteneri chinezi, iar din luna octombrie 2012 sprijină proiectele româno-chineze şi prin intermediul unui Birou de reprezentare deschis la Beijing.

În primele trei luni ale anului 2014, volumul total al schimburilor comerciale româno-chineze a înregistrat valoarea de 680,6 milioane euro (în creştere cu 20,5% faţă de perioada similară a anului trecut). Exporturile româneşti pe piaţa chineză s-au cifrat la 147,3 milioane euro (+50% fata de anul 2013), iar importurile din China la 533,3 milioane euro (+14,3% fata de anul 2013).

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Responsabilitatea socială ca model de afaceri
Articolul următor
Pavilionul romanesc din cadrul Expozitiei internationale de bunuri de larg consum de la Ningbo (R. P. Chineza), organizat de CCIB