Companiile din Romania, interesate sa investeasca in sectorul energetic cubanez

„Domeniul industrial este cel care ar putea relansa cu adevarat relatiile economice cu Republica Cuba“, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si vicepresedinte al Camerei Nationale, cu ocazia intrevederii pe care a avut-o miercuri, 3 februarie 2010, cu ES Marta Caridad Fajardo Palet, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Cuba in Romania.
Principalul obiectiv al intrevederii l-a constituit identificarea unor modalitati concrete de dezvoltare a relatiilor dintre cele doua tari, atat in domeniul economic, cat si in cercetare si sectorul academic. „In momentul de fata, toti avem vointa de a relansa relatiile dintre cele doua tari, pentru noi fiind foarte important domeniul comercial“, a apreciat ES Marta Caridad Fajardo Palet.

Potrivit presedintelui Camerei bucurestene, in contextul in care dezvoltarea sectorului energetic constituie o prioritate in Cuba, o serie de companii producatoare de echipament energetic din tara noastra si-au exprimat interesul de a participa la modernizarea unor centrale electrice, precum si la constructia altora noi. Pentru a demara acest proiect, presedintele CCIB a solicitat sprijinul ES Marta Caridad Fajardo Palet in vederea identificarii primelor obiective energetice prevazute a intra in proces de modernizare, astfel incat firmele din Romania interesate sa poata depune oferte.

Un alt domeniu economic cubanez care, conform oficialului CCIB, prezinta potential pentru oamenii de afaceri romani este cel turistic, existand intentii pentru dezvoltarea unor proiecte in domeniu.
De asemenea, ambele parti au apreciat ca exista premise pentru impulsionarea colaborarii in domeniul academic, derularea unor programe de masterat si doctorat – inclusiv doctorate conduse in co-tutela – si dezvoltarea unor lucrari de cercetare fiind doua dintre modalitatile sugerate de presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

Biroul de Presa al CCIB