ccib_img_1350903094_romat_dsc_0053_S1[1]

Conferinta internationala de stiinta materialelor si tehnologii – ROMAT, la a patra editie

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi Universitatea Politehnica din Bucureşti – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor au organizat recent conferinţa internaţională de ştiinţa materialelor şi tehnologii – ROMAT 2012. Manifestarea internaţională, aflată la cea de-a patra ediţie, a avut ca scop principal construirea unei platforme pentru schimbul de idei şi informaţii din domeniile amintite şi a reunit participanţi din SUA, Germania, Franţa, Spania, Algeria, Albania, Serbia, Columbia, Argentina, Israel şi România.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat, alături de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, Silviu Gabriel Szentesi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS); Adrian Badea, vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; Nicolae Ghiban, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor; oficiali ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; reprezentanţi ai unor companii din domeniul metalurgic şi ai corpului diplomatic. A fost prezent E.S. Dan Ben Eliezer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Israelului în România.

Ceremonia de deschidere a fost urmată de o sesiune plenară în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate, precum criza economică; evoluţia industriei metalurgice; potenţialul de cercetare-dezvoltare şi principalele tendinţe în domeniul ştiinţei materialelor şi tehnologiilor; triada cercetare-dezvoltare-inovare – vector al creşterii competitivităţii industriei.

„Mutaţiile produse la nivel global în plan socio-economic, interdependenţa economică din ce în ce mai pronunţată, presiunea asupra resurselor, schimbările climatice, migraţia factorilor de producţie necesită un răspuns coerent, concretizat într-o strategie în domeniul cercetării care să valorifice oportunităţile pe care România le oferă. În aceste condiţii, devine prioritară calitatea actului de administrare a resurselor posibil de mobilizat. Este momentul, deşi cu mare întârziere, pentru a defini priorităţi funcţie de posibilităţile reale şi a identifica domenii economice, inclusiv ale cercetării, care trebuie abandonate”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene în cadrul ROMAT. Acest punct de vedere a fost împărtăşit şi de Silviu Gabriel Szentesi, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). „Trebuie să ne definim priorităţile la nivelul Uniunii Europene şi mai ales la nivelul României. Dacă nu vom utiliza eficient fondurile alocate cercetării, pe proiecte prioritare, rezultatele obţinute nu vor avea finalitate în viaţa de zi cu zi”, a punctat vicepreşedintele ANCS.

Potrivit lui Andrei Pogonaru, consilier al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, pentru a stimula promovarea activităţii de cercetare în afara ţării, institutele de cercetare vor beneficia de finanţarea parţială de la bugetul de stat a cheltuielilor aferente participării la târguri şi expoziţii internaţionale.

A doua parte a conferinţei a fost structurată pe patru secţiuni, respectiv materiale avansate şi tehnologii; caracterizarea materialelor; protecţia mediului în industria de materiale; economia şi managementul în industria de materiale, în cadrul cărora au fost susţinute aproape 100 de lucrări ştiinţifice.

Evenimentul face parte din programul Camerei bucureştene de promovare a cercetării ca element esenţial în dezvoltarea durabilă a României.

Sponsor GOLD: TMK Artrom SA

Sponsor SILVER: Uzinsider SA

Biroul de presă al CCIB