ccib_img_1353092310_dsc_0022321_S1[1]

Dezvoltarea relatiilor economice romano-saudite pe agenda CCIB

Recent, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Abdulrahman I. Al Rassi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Arabiei Saudite în România, care a fost însoţit de Mohammad Al Homoud, consilierul economic al Ambasadei.

Cu această ocazie, preşedintele Camerei bucureştene a făcut o prezentare succintă a strategiei de relaţii externe a CCIB, subliniind orientarea pronunţată a acesteia către spaţiile extra-comunitare – Orientul Apropiat şi Mijlociu, nordul Africii, R. P. Chineză, Federaţia Rusă. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre proiectul CCIB vizând deschiderea de reprezentanţe, dublate de expoziţii permanente cu produse realizate în România pe pieţe cu potenţial. Domnia sa a punctat interesul Camerei bucureştene vizând replicarea acestui model de succes pe piaţa Arabiei Saudite. În acest context, preşedintele CCIB a anunţat organizarea în prima parte a anului viitor a unei misiuni economice în această ţară, care vizează nu numai prospectarea pieţei saudite şi realizarea de contacte de afaceri cu firme locale, ci şi identificarea unui partener pentru deschiderea unui birou de reprezentare al CCIB la Riad.

Atât preşedintele Camerei bucureştene, cât şi ambasadorul Arabiei Saudite în România au apreciat că valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări este modestă, însă există oportunităţi de afaceri pe care companiile din cele două ţări le pot valorifica. Astfel, potrivit preşedintelui CCIB, operaţionalizarea unor proiecte industriale în Arabia Saudită de către specialişti români în domenii precum petrochimia, constructiile de maşini, metalurgia, industria energetică şi promovarea investiţiilor saudite pe piaţa românească, îndeosebi în industria de prelucrare a produselor agro-alimentare şi turism sunt două dintre formulele ce pot fi utilizate pentru intensificarea cooperării dintre România şi Arabia Saudită. De asemenea, preşedintele CCIB a subliniat potenţialul de dezvoltare al relaţiilor academice dintre cele două ţări.

„Este timpul să mergeţi în Arabia Saudită. Sunt oportunităţi în toate domeniile”, a afirmat Excelenţa Sa Abdulrahman I. Al Rassi, care a exprimat aprecierea pentru proiectele CCIB, precum şi întreaga sa determinare de a dezvolta relaţiile dintre cele două ţări pe toate planurile. Excelenţa Sa a realizat, de asemenea, o prezentare a mediului de afaceri din Arabia Saudită şi a vorbit despre dificultăţile întâmpinate de oamenii de afaceri saudiţi care vor să investească în ţara noastră.

Biroul de Presă al CCIB