ccib_img_1457692966_dsc_0021_S4 (1)

Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu India, prioritara in strategia CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Indiei în România şi cu EximBank, cea de a noua ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată de această dată colaborării comercial-economice dintre România şi India.

„Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede pentru anii 2016-2017 abordarea pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu India, al patrulea partener comercial al ţării noastre de pe continentul asiatic şi o ţară cu un potenţial economic foarte ridicat, reprezintă o prioritate pentru noi. În mod firesc, evenimentul de astăzi va fi urmat de organizarea unei misiuni economice în India”, a declarat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.

În cadrul acestei ediţii, peste 110 oameni de afaceri au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Vlad Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, copreşedinte din partea publică a Consiliului de Export; Partha Ray, însărcinat de afaceri a.i. al Ambasadei Indiei la Bucureşti; Ravi Chandar, consilier comercial şi economic în cadrul aceleiaşi Ambasade, precum şi cu directorul Direcţiei Marketing şi Comercial, Divizia Finanţări, Garanţii, Asigurări Nume şi Cont Stat din cadrul EximBank, Corina Vulpeş.

Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu India; potenţialul economic al acestei ţări; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare; stimulente acordate investitorilor şi regimul fiscal aplicabil afacerilor în India; produse şi servicii, inclusiv de finanţare, garantare şi asigurare menite să sprijine demersurile de internaţionalizare a companiilor româneşti; gestionarea riscurilor în afacerile internaţionale.

De un interes deosebit s-au bucurat prezentările sectoriale dedicate domeniului farmaceutic (Vijay Palamadai, director general al Dr Reddy’s Laboratories România) şi domeniului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (Vivek Bakshi, director operaţiuni internaţionale – Europa în cadrul WIPRO România), precum şi expunerea pe tema dezvoltării unei afaceri pe o piaţă străină, realizată de Gorkem Tursucu, director la Architected Business Solutions (companie cu capital turcesc, cu investiţii în România, la Fabrica de rulmenţi Bârlad – URB, cât şi în India, în acelaşi domeniu).

Schimburile comerciale bilaterale româno-indiene au înregistrat la 31 decembrie 2015 o valoare de 498 milioane USD, din care importurile s-au cifrat la 268 mil. USD, iar exporturile româneşti la 230 mil. USD.

Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, spaţiul balcanic, Marea Britanie şi Australia, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina, şi Ungaria.

Biroul de Presă al CCIB