ccib_img_1415614695_dsc_0034_(2)_S1[1]

Dezvoltarea relatiilor romano-chineze, pe agenda CCIB

Recent, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, a avut o întrevedere cu o delegaţie condusă de Zhu Yongquan, viceguvernator al districtului Putuo, diviziune administrativă a municipiului Shanghai (R. P. Chineză). La întâlnire a participat, de asemenea, Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ şi vicepreşedinte al CCIB.

În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a făcut o prezentare succintă a sistemului cameral românesc, subliniind rolul şi locul Camerei bucureştene în viaţa economico-socială a ţării noastre, de-a lungul celor peste 145 de ani de activitate neîntreruptă. De asemenea, preşedintele CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene şi despre prioritatea acordată, încă din 2008, dezvoltării colaborării în plan economic şi comercial cu parteneri din R. P. Chineză. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a amintit câteva dintre acţiunile de amploare organizate de Camera bucureşteană pe relaţia cu China şi a vorbit despre activitatea reprezentanţei CCIB deschise în luna octombrie 2012 la Beijing.

„Deschiderea unor birouri de reprezentare ale unor organizaţii economice din Shanghai în România ar impulsiona contactele de afaceri între cele două comunităţi de afaceri şi ar conduce la creşterea vitezei de realizare a proiectelor de afaceri identificate”, a afirmat preşedintele CCIB. În opinia sa, participarea companiilor chineze la târgurile organizate de ROMEXPO SA în cadrul unor pavilioane dedicate, organizate de CCIB, constituie o excelentă oportunitate de prospectare a pieţei noastre şi de identificare a unor noi parteneri.

„Efortul făcut de CCIB pentru dezvoltarea relaţiilor economice româno-chineze este cunoscut şi apreciat. Propunerile dumneavoastră sunt foarte interesante şi le vom promova în rândul comunităţii de afaceri din Shanghai”, a declarat Zhu Yongquan, viceguvernatorul districtului Putuo (Shanghai). Potrivit oficialului chinez, companiile româneşti ar trebui să profite de facilităţile oferite de zona liberă Shanghai pentru a pătrunde pe piaţa Chinei.

După întâlnire, delegaţia chineză a vizitat sediul istoric al CCIB ca un posibil loc pentru organizarea unor acţiuni de promovare a relaţiilor dintre mediile de afaceri din Shanghai şi din Bucureşti.

Districtul Putuo, cu o suprafaţă de 54,8 km patrati şi o populatie de peste 1,1 milioane locuitori, este unul dintre cele 8 districte ale parţii vechi ale Shanghaiului, cel mai populat oraş din lume.

R. P. Chineză este un partener economic şi comercial important pentru România. În primele 8 luni ale acestui an, schimburile comerciale româno-chineze au depaşit 2,6 miliarde USD, din care exportul 500 milioane USD, ambele cifre reprezentând recorduri în relaţiile bilaterale. În perioada ianuarie-august 2014, tendinţa de creştere a schimburilor s-a accentuat, acestea majorându-se, comparativ cu perioada similară din 2013, cu 23,5%.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Perspective pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale romano-marocane
Articolul următor
Curs de formare profesionala in cadrul Retelei Nationale de Centre de Consultanta si Pregatire a Resurselor Umane