ccib_img_1415188301_dsc_0059_S1[1]

Perspective pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale romano-marocane

„Sunt convins că semnarea acestor documente va contribui la dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Regatul Maroc şi la valorificarea oportunităţilor de afaceri oferite de cele două pieţe”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu ocazia semnării a opt Acorduri de Cooperare între Camera bucureşteană şi Camerele de Comerţ, Industrie şi Servicii din Beni Mellal, El Jadida, Errachidia, Kenitra, Khenifra, Khouribga, Meknes şi Ouarzazate, regiuni marocane reprezentate la eveniment de conducerile instituţiilor menţionate.

Semnarea acestor documente a avut loc la Bucureşti, la 4 noiembrie 2014, în prezenţa Excelenţei Sale Faouz El Achchabi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Maroc în România, făcând parte din programul unei misiuni economice reprezentative organizate în ţara noastră de Federaţia Camerelor de Comerţ din Maroc, în perioada 1-6 noiembrie 2014.

În cadrul întâlnirii care a precedat momentul oficial de semnare a documentelor au fost identificate domenii în care colaborarea româno-marocană se poate concretiza în afaceri avantajoase pentru ambele părţi, subliniindu-se faptul că firmele din cele două ţări pot beneficia de consultanţă şi asistenţă oferite de biroul de reprezentare deschis de CCIB la Tanger şi coordonat de Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte al Camerei bucureştene. Potrivit oficialilor prezenţi, în Maroc există oportunităţi pentru implementarea unor proiecte în domenii precum: infrastructura portuară şi aeroportuară, energie verde (eoliană şi solară), electrificare, sisteme de epurare şi pompare a apelor, componente pentru industria auto, agricultură, prelucrarea produselor agro-alimentare, turism. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a evidenţiat potenţialul cercetării româneşti, precum şi competitivitatea ofertei ţării noastre în anumite sectoare industriale, precum cel al echipamentelor energetice, industria auto şi industria navală. Nu în ultimul rând, domnia sa a vorbit despre posibilităţile reale de colaborare în domeniul universitar.

Potrivit documentelor semnate, comunitatea de afaceri bucureşteană va fi informată, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de piaţa marocană în domeniul exportului, importului şi cooperării în diverse sectoare. Valorificarea potenţialului economic al celor două ţări se va putea realiza şi prin intermediul unor forumuri de afaceri organizate în regim de reciprocitate în România şi în Regatul Maroc, evenimente ce vor oferi celor două comunităţi de afaceri posibilitatea de a relaţiona, a identifica şi a dezvolta proiecte comune.

Existenţa, în prezent, a 12 acorduri de colaborare încheiate cu organizaţii similare din Regatul Maroc se înscrie în aria preocupărilor CCIB ce vizează dezvoltarea cu prioritate a relaţiilor cu ţările din afara spaţiului comunitar, zona Magrebului fiind una dintre ţintele strategiei CCIB de promovare a intereselor economice ale membrilor săi, precum şi ale altor firme româneşti interesate.

Regatul Maroc este cel de al doilea partener comercial al României din Africa, volumul schimburilor comerciale realizat în 2013 reprezentând circa un sfert din comerţul ţării noastre cu acest continent. De asemenea, ritmul de creştere a comerţului româno-marocan a fost impresionant, în perioada 2006 – 2013 volumul schimburilor comerciale majorându-se de aproape 7 ori.

Biroul de Presă al CCI