ccib_img_1414751742_dsc_0016_S1[1]

Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-elene

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Ilia (Camera de Comerţ şi Industrie Ilia din Pyrgos, Republica Elenă), Konstantinos Nikoloutsos, care a fost însoţit de Ioannis Antonopoulos, director în cadrul Camerei amintite. La întâlnire a participat, de asemenea, Cornelia Rotaru, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin. Întrevederea a făcut parte din programul vizitei de lucru a colegilor eleni, al cărei obiectiv principal îl constituie participarea la Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA (Bucureşti, 29.10-02.11.2014).

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene şi a strategiei sale de relaţii externe, subliniind excelentele relaţii de colaborare dezvoltate de-a lungul timpului cu structuri camerale din Grecia, relaţii care au permis organizarea unor acţiuni eficiente menite să contribuie la dezvoltarea schimburilor economice.

În perioada imediat următoare, organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate Republicii Elene, promovarea produselor oferite de partenerii greci prin intermediul birourilor de reprezentare deschise de Camera bucureşteană în străinătate, facilitarea de către CCIB a organizării, la manifestările expoziţionale marca ROMEXPO, a unor standuri dedicate membrilor Camerei Ilia, desfăşurarea, în primăvara anului viitor, a unui Forum de afaceri româno-elen, inclusiv semnarea unui Acord de colaborare între cele două camere, reprezintă paşi concreţi în direcţia dinamizării şi diversificării atât a schimburilor comerciale cât şi a cooperării economice bilaterale. În opinia participanţilor, domeniul agro-alimentar şi turismul, dar şi sectorul industrial oferă oportunităţi reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele două ţări, generate inclusiv de „o anumită complementaritate a economiilor României şi Republicii Elene”, după cum a punctat preşedintele CCIB.

În primele şapte luni ale acestui an, valoarea schimburilor bilaterale a crescut cu 18,4% faţă de perioada similară a anului anterior, exportul românesc majorându-se cu 32,8%, iar importurile cu 4,8%. Grecia ocupă acelaşi loc 18, atât ca piaţă de destinatie a mărfurilor româneşti, cât şi între ţările de provenienţă a mărfurilor importate de România. În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate 5.939 firme cu capital elen, cu 1,7 miliarde euro capital subscris, Grecia ocupând locul 7 în topul investitorilor străini.

Biroul de Presă al CCIB