Firmele indiene vor să facă afaceri în România

„Implicarea Camerei bucureştene în organizarea unor astfel de evenimente nu este întâmplătoare, în ţara noastră sistemul cameral fiind partenerul firesc al companiilor străine ce intenţionează să dezvolte afaceri pe piaţa românească”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea forumului de afaceri româno-indian ce a avut loc în Capitală cu prilejul vizitei în România a ministrului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din India, Preneet Kaur.
La evenimentul organizat de Camera bucureşteană, în colaborare cu Ambasada Indiei în România şi cu Confederation of Indian Industry (CII), au participat, de asemenea, Excelenţa Sa Debashish Chakravarti, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Indiei în România, Maria Pârcălăbescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), alţi oficiali români şi indieni.
„România are la dispoziţie din partea Uniunii Europene, până în anul 2015, 32 de miliarde de euro. Sunt bani care pot fi utilizaţi de orice firmă înregistrată în România, deci şi de investitorii indieni“, a subliniat secretarul de stat din cadrul MECMA, Maria Pârcălăbescu. Invitaţia de a investi în România a fost adresată firmelor indiene şi de preşedintele CCIB, care a vorbit despre avantajele implicării în proiecte comune de cercetare, finanţate din fonduri europene. De asemenea, în opinia participanţilor la forum, colaborarea în domenii precum energia, inclusiv cea obţinută din surse regenerabile, industria farmaceutică, bio-tehnologii, industria de aviaţie, tehnologia informaţiei, agricultură, turism, cercetare poate contribui la dezvoltarea schimburilor comerciale româno-indiene.
Subliniind complementaritatea celor două economii, Preneet Kaur, ministru de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din India, şi-a exprimat speranţa că acest eveniment va facilita dialogul între cele două comunităţi de afaceri şi va conduce la valorificarea oportunităţilor de pe cele două pieţe.
Forumul de afaceri româno-indian se înscrie în aria preocupărilor constante ale Camerei bucureştene de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, mai puţin afectate de actualele turbulenţe manifestate pe plan mondial şi cu un potenţial semnificativ de absorbţie, India fiind una dintre acestea.
Din delegaţia indiană au făcut parte firme ce activează în industria farmaceutică, tehnologia informaţiei, aviaţie, industria auto, cercetare, producţia de echipamente pentru energia solară, industria textilă, echipamente mecanice şi finanţe.

Biroul de Presă al CCIB