Firmele româneşti îşi îndreaptă atenţia către China

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în perioada 10-16 august 2011 o misiune economică în China, la Hong Kong, Shenzen şi Beijing. Condusă de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, delegaţia oamenilor de afaceri a participat la două forumuri de afaceri organizate la Hong Kong şi Beijing şi a însoţit delegaţia oficială a Premierului Emil Boc.
„Importanţa evenimentului de astăzi trebuie analizată din perspectiva bunelor relaţii politice dintre China şi România, care creează cadrul unei dezvoltări continue a raporturilor economice şi comerciale bilaterale. Prezenţa noastră, a oamenilor de afaceri, este, aşadar, o continuare firească a dialogului dintre cele două comunităţi şi sunt convins că rezultatele discuţiilor bilaterale vor influenţa pozitiv evoluţia cooperării bilaterale”, a afirmat Sorin Dimitriu în deschiderea Forumului de la Beijing. Reunind reprezentanţi ai 30 de companii româneşti activând în domenii diverse, de la producţie de vin, educaţie, cercetare şi dezvoltare, textile şi construcţii până la minerit, domeniul aerospaţial, energetic şi al comunicaţiilor, protecţia mediului şi a dreptului de proprietate intelectuală, delegaţia Camerei bucureştene şi-a propus identificarea de noi oportunităţi şi parteneri de afaceri, în vederea construirii unor parteneriate strategice necesare dezvoltării proiectelor comune de succes.
„Prezenţa noastră aici este o concretizare a strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene, strategie care acordă o importanţă deosebită spaţiului extra-comunitar, încă din 2008, fără a neglija marile economii europene. În concordanţă cu această strategie şi pornind de la un model care şi-a dovedit eficienţa în Emiratele Arabe Unite şi zona Golfului, avem în vedere deschiderea în China, la Beijing, a unei reprezentanţe a CCIB, în vederea promovării ofertei româneşti pe piaţa chineză, a sprijinirii companiilor româneşti ce doresc să dezvolte afaceri în China, precum şi atragerii de investiţii chineze în România”, a declarat, de asemenea, preşedintele Camerei bucureştene.
De altfel, în cadrul forumului organizat la Beijing, conducerea CCIB a continuat negocierile pentru deschiderea unei reprezentanţe a China Development Bank la Bucureşti, birou care urmează să asigure întreaga activitate a băncii în regiunea sud-est europeană.
Pentru a atrage atenţia investitorilor chinezi asupra proiectelor cuprinse în Strategia Dunării, Camera bucureşteană împreună cu Camera de Comerţ Beijing vor organiza în aprilie 2012 forumul de investiţii Asociaţia Camerelor de Comerţ Dunărene (DCCA) – China. În cadrul acestui eveniment vor fi promovate cele mai importante proiecte care vizează dezvoltarea durabilă a regiunii Dunării, aparţinând tuturor camerelor membre DCCA.
Pe parcursul misiunii economice, conducerea CCIB a avut întâlniri cu preşedintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional, preşedintele Camerei Chineze pentru Comerţ Internaţional şi conducerile Camerei de Comerţ Beijing, Consiliului de Dezvoltare a Comerţului din Hong Kong şi Camerei Chineze de Comerţ pentru Energie Regenerabilă.

Biroul de presă al CCIB