foto-1[1]

Firmele româneşti pot intra pe piaţa arabă cu ajutorul reprezentanţei CCIB deschise la Sharjah (Emiratele Arabe Unite)

„Promovarea eficientă a ofertei româneşti în zona arabă, susţinerea firmelor româneşti care doresc să dezvolte afaceri în această regiune, sprijinirea firmelor locale care vor să intre pe piaţa românească, precum şi atragerea de investiţii în România sunt câteva dintre obiectivele majore pe care le are biroul de reprezentare al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) deschis recent la Sharjah, în Emiratele Arabe Unite”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Camerei bucureştene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu.
Deschisă în baza unui acord de colaborare încheiat de CCIB cu CCI Sharjah, reprezentanţa este dublată de o expoziţie permanentă cu produse româneşti. În prezent, în cadrul Sharjah Expo Center expun, pe o suprafaţă de circa 1.000 mp, 33 de firme româneşti, din diverse domenii de activitate, acestea beneficiind, pentru prima lună, de subvenţii guvernamentale. Iniţiativa Camerei bucureştene s-a dovedit a fi un succes, în primele două săptămâni de la deschiderea reprezentanţei şi expoziţiei fiind angajate contracte în valoare de circa 12 milioane USD. Potrivit preşedintelui CCIB, se aşteaptă ca în cursul următorului an, circa 200 de firme româneşti să-şi promoveze oferta pe piaţa arabă prin intermediul proiectului iniţiat de Camera bucureşteană la Sharjah.
Produsele electrotehnice, soluţiile de depoluare utilizate în caz de contaminare cu produse petroliere, automatizările, materialele de construcţii, mobila, dar şi produsele textile şi articolele din sticlă au fost deosebit de apreciate de oamenii de afaceri din zona arabă. Inaugurarea expoziţiei a avut loc concomitent cu deschiderea Conferinţei Islamice, la care au participat companii din 28 ţări, în primele două săptămâni de la deschidere fiind înregistraţi circa 8.000 de vizitatori, în special oameni de afaceri. Proiectul CCIB s-a bucurat de susţinerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) şi a Consiliului de Export.
„Promovarea eficientă a ofertei româneşti în zona arabă nu se poate face decât de către o firmă din zona islamică”, a subliniat preşedintele CCIB. La recomandarea sistemului cameral din Emiratele Arabe Unite, grupul NASCO, prin firma SS General Trading, a preluat responsabilitatea acestui birou de reprezentare.
În baza acordului de colaborare încheiat de CCIB cu CCI Sharjah, firmele româneşti recomandate de Camera bucureşteană beneficiază de: spaţiu de expunere în cadrul celui mai mare complex expoziţional din Emirat, Sharjah Expo Center; promovarea produselor şi serviciilor în: Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Bahrain, Oman, Siria, Liban, Irak, Iordania, Yemen, Egipt, Sudan, Libia, Algeria, Tunisia, Maroc, Mauritania, Iran, India, Afganistan şi Pakistan; alocarea unor specialişti în domeniu care se vor ocupa de identificarea şi concretizarea oportunităţilor de afaceri şi a proiectelor de cooperare în zonele menţionate; studii de piaţă realizate pentru fiecare companie, ţinând seama de specificul acesteia; soluţii pentru promovarea optimă a produselor în zonă; asigurarea cazării unui reprezentant/companie, pe o perioadă de până la 2 săptămâni. Taxa de înscriere variază între 200 şi 350 euro, iar tariful de închiriere a spaţiului expoziţional contractat este de 50-70 euro/mp/lună şi include toate serviciile de consultanţă, promovare şi identificare parteneri de afaceri menţionate.
Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, CCIB va organiza, în luna iunie a acestui an, o misiune economică în EAU dedicată promovării unor mari proiecte româneşti deschise investitorilor din zona Golfului. De asemenea, ca urmare a discuţiilor purtate de preşedintele CCIB cu preşedinţii unor bănci arabe, în toamna acestui an va veni la Bucureşti o delegaţie formată din reprezentanţi ai unor instituţii bancare din zona islamică interesate să opereze în România şi în Europa Centrală şi de Est.

Biroul de presă al CCIB

Articolul anterior
Expoziţie permanentă de produse româneşti la Sharjah (EAU)
Articolul următor
Investiţii majore cu impact pe termen mediu şi lung în România – Roşia Montană. Impact economic şi beneficii