ccib_img_1406106482_forum_de_afaceri_romano_chinez_dsc_0099_S1[1]

Forum de afaceri romano-chinez organizat de CCIB

„Evenimentul de astăzi este un alt exemplu concret al excelentei colaborări pe care o avem cu partenerii noştri din provincia Shanxi, după ce anul acesta, în luna mai, am organizat un Forum de afaceri, aici, la Bucureşti, iar la începutul lunii iunie, o delegaţie de oameni de afaceri din această provincie a vizitat pavilionul românesc organizat de CCIB la Expoziţia internaţională de bunuri de larg consum de la Ningbo, ocazie ce a permis organizarea a trei runde de întâlniri B2B cu firmele româneşti care au făcut deplasarea în R. P. Chineză”, s-a subliniat în mesajul transmis de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) participanţilor la Forumul de afaceri româno-chinez desfăşurat la Bucureşti.

Rolul CCIB în promovarea intereselor economice şi internaţionalizării afacerilor membrilor săi, al operatorilor economici români în general, cu referiri concrete la piaţa chineză, au fost prezentate în alocuţiunea sa de directorul general al Camerei bucureştene, Dan Gabriel Mihuţ.

Din delegaţia chineză, condusă de Liu Zhi, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii din provincia Shanxi, ce activează în: agricultură, industria alimentară, sectorul imobiliar, construcţii şi design, energie şi industria minieră. Oaspeţii chinezi şi-au exprimat interesul nu numai pentru activităţile clasice de import-export, ci şi pentru cooperarea în proiecte, inclusiv pentru construcţia unor capacităţi de producţie în ţara noastră.

În contextul în care un domeniu de interes major pentru dezvoltarea cooperării româno-chineze este cel agro-alimentar, Cristian Duicu, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a vorbit participanţilor despre prevederile memorandumurilor de cooperare în domeniul veterinar semnate cu autoritatea de profil din R. P. Chineză, despre procedurile de import-export în domeniu, agreate cu partenerii chinezi, dar şi despre măsurile de securitate sanitar-veterinară practicate de ambele părţi.

De asemenea, în cadrul evenimentului moderat de Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ a CCIB şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, s-a subliniat că, pe relaţia cu R. P. Chineză, la nivelul Ministerului Economiei se află în curs de semnare două memorandumuri, unul privind stimularea investiţiilor chineze în România, iar celălalt privind construcţia în ţara noastră, cu capital chinez, a unui parc industrial.

În ultimii ani, Camera bucureşteană a acordat o atenţie deosebită relaţiei cu China. CCIB a organizat numeroase misiuni economice şi forumuri de afaceri cu parteneri chinezi, iar din luna octombrie 2012 sprijină proiectele româno-chineze şi prin intermediul unui Birou de reprezentare deschis la Beijing.

În primele cinci luni ale anului 2014, volumul total al schimburilor comerciale româno-chineze a înregistrat valoarea de 1.602,7 milioane USD (în creştere cu 26,2% faţă de perioada similară a anului trecut). Exporturile româneşti pe piaţa chineză s-au cifrat la 324,7 milioane USD (+31,6% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013), iar importurile din China la 1.278 milioane USD (+24,9% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut).

Biroul de Presă al CCIB