ccib_img_1405519325_misiune_economica_in_ungaria_20140714_144702_S1[1]

Misiune economica organizata de CCIB in Ungaria

În perioada 14-15 iulie a.c., Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat o misiune economică în Ungaria. Din delegaţia condusă de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii importante ce-şi desfăşoară activitatea în: industria energetică, industria extractivă, producţia de mobilă, construcţii industriale şi civile, interesul membrilor delegaţiei române îndreptându-se, în principal, către identificarea de noi oportunităţi de afaceri şi de cooperare în proiecte, dar şi către export-import.

Programul profesional al misiunii a inclus un Forum de afaceri, organizat la Budapesta, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei, în cadrul căruia companiile româneşti au avut întâlniri bilaterale cu parteneri potenţiali din Ungaria. „Acest eveniment poate constitui un excelent punct de plecare pentru ca relaţiile economice şi comerciale dintre ţările noastre să dobândească o nouă dimensiune, pe fondul existenţei unor oportunităţi reale de remodelare a colaborării economice, prin utilizarea punctelor forte pe care fiecare economie le are, a complementarităţii anumitor sectoare de activitate şi, foarte important, a programelor europene prin care se pot finanţa proiecte transfrontaliere”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu în cadrul Forumului.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa ministrului român al economiei, Constantin Niţă, şi a adjunctului ministrului afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria, Szijjarto Peter, care au punctat principalele aspecte ale relaţiilor economice româno-ungare, dar şi a preşedinţilor celor două Camere Naţionale, Mihai Daraban, respectiv Laszlo Parragh.

De asemenea, cu prilejul deplasării în Ungaria, preşedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut şi o întâlnire de lucru cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Budapesta, Kristóf Szatmáry, şi cu secretarul general al acestei organizaţii camerale, Ervin Kiss, în contextul în care CCI Budapesta este un partener constant al CCIB şi ambele camere sunt membri fondatori ai Asociaţiei Camerelor de Comerţ Dunărene (DCCA).

Ungaria este un partener economic important al României, schimburile bilaterale cifrându-se, în 2013, la 7 mld. euro, din care 2,4 mld. exporturi româneşti către Ungaria şi 4,6 mld. euro importuri din această ţară. În primul trimestru al acestui an schimburile comerciale româno-ungare au înregistrat o valoare de 1,7 mld. euro (în creştere cu 7,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut), ceea ce asigură poziţionarea Ungariei pe locul 4 în topul partenerilor comerciali, după Germania, Italia şi Franta, cu o pondere de 6,5% în valoarea totală a schimburilor comerciale ale României.

Biroul de Presă al CCIB