Impozitul mimim in dezbaterea mediului de afaceri

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, impreuna cu Camera Nationala, a organizat, ieri, 12 mai 2009, un seminar-dezbatere pe tema impozitului forfetar. La eveniment a participat din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP), secretarul de stat Gratiela Iordache. Dezbaterile au prilejuit unele clarificari din partea secretarului de stat Gratiela Iordache privind aspecte tehnice legate de acest impozit. De asemenea, reprezentantul Ministerului Finantelor Publice a raspuns numeroaselor intrebari cu caracter profesional venite din partea participantilor – oameni de afaceri si profesionisti din domeniul financiar-contabil.

„Scopul acestui impozit este de a combate evaziunea. Economia subterana in 2008 a reprezentat peste 20% din PIB, iar evaziunea fiscala de la plata TVA a fost de peste 20 de miliarde lei. Circa 242.000 de firme, cu un rulaj de 134 miliarde lei, nu cotizeaza la bugetul de stat. In prezent, 85% din incasarile la bugetul de stat sunt asigurate de 12.000 de firme din cele circa 620.000 care au depus bilantul contabil“, a aratat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB si vicepresedinte CCIR.

„Trebuie sa ne dea de gandit faptul ca aproape 110.000 de firme au o cifra de afaceri mai mica de 10.000 lei si doar 67.000 de salariati, ceea ce arata ca firmele respective fie nu functioneaza, fie evita sa-si declare veniturile la stat“, a subliniat, de asemenea, presedintele Camerei bucurestene.

„Intr-adevar, mai mult de o treime din firme produc pierderi si nu aduc valoare adaugata economiei. Asemenea pierderi nu sunt un fenomen intamplator. Scopul oricarei afaceri este obtinerea de profit. Insa, cand anumiti contribuabili isi mentin pierderile pe perioade de 3 sau 5 ani consecutiv, incepi sa te intrebi de ce mai raman in domeniul afacerilor. De ce nu pun banii la banca, pentru a obtine dobanda. Este aberant sa ramai intr-o afacere cand an de an esti in pierdere!“ a punctat Gratiela Iordache.

Potrivit secretarului de stat din MFP, domeniile in care se inregistreaza cele mai multe firme care merg in pierdere sunt tranzactiile imobiliare, comertul cu amanuntul si cu ridicata, consultanta, contabilitatea, adica domeniile care in perioada de boom economic inregistrau un grad ridicat de profitabilitate. Sorin Dimitriu apreciaza ca impozitul mimim are ca scop „insanatosirea mediului de afaceri“ si ca va fi aplicat pe o perioada limitata de timp.

Participantii la dezbatere au subliniat ca este nevoie de norme metodologice clare si ca un grad mai ridicat de transparenta din partea ministerului de profil este benefic mediului de afaceri.

Presedintele CCIB a precizat ca astfel de intalniri, pe care Camera intentioneaza sa le transforme intr-o traditie, sunt extrem de importante, ele fiind menite sa apropie punctele de vedere ale mediului de afaceri de cele ale Executivului.

Biroul de Presa al CCIB