DSC_0094

Interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu INDIA

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în parteneriat cu Ambasada Indiei în România și cu Apparel Export Promotion Council – APEC India (Consiliului de promovare a exporturilor din Industria Confecțiilor Textile) o ”Întâlnire de Afaceri România – India” dedicată promovării relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări, în special în domeniul industriei confecțiilor textile.

„Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi pentru anii următori abordarea cu prioritate a pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu India, o ţară cu un potenţial economic foarte ridicat şi de care ne leagă o lungă tradiţie, reprezintă o prioritate pentru noi. În mod firesc, evenimentul de astăzi va fi urmat de organizarea unei misiuni economice în India, încurajaţi fiind nu numai de interesul pentru dialog şi cooperare manifestat astăzi, ci şi de creşterea consistentă a schimburilor comerciale româno-indiene consemnată anul trecut”, a declarat în deschiderea evenimentului, pe care l-a moderat, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.

În cadrul evenimentului, oameni de afaceri români, reprezentând în special sectorul industriei ușoare, au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Excelenţa Sa dl. Thanglura Darlong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Indiei în România,  dna  Chitra Suresh, secretar I economic și comercial la Ambasada Indiei, delegația Consiliului de promovare a exporturilor din Industria Confecțiilor Textile (Apparel Export Promotion Council – APEC India), condusă de președintele acestuia, dl. HKL Magu, dl. Alexandru Cristescu, consilier responsabil pentru relaţiile comercial-economice cu țările din Asia, inclusiv India (de la Departamentul de Comerț Exterior al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat).

În alocuțiunea sa noul ambasador al Indiei, domnul Thanglura Darlong (a depus scrisorile de acreditare pe 15 martie a.c.) a precizat ”În 2018 aniversăm 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale și împlinirea a 5 ani de Parteneriat Extins între cele două țări și ne propunem să ne axăm activitatea cu prioritate pe creșterea relațiilor comerciale, a investițiilor și a cooperării înclusiv în domeniul academic. Credem că evenimentul de astăzi est numai un început al parteneriatului nostru cu CCIB”.

În prezentarea sa, președintele Apparel Export Promotion Council – APEC India, dl. HKL Magu a subliniat rolul industriei confecțiilor textile în economia indiană, locul 2 după agricultură ca număr de angajați, procesul de calificare a lucrătorilor pentru acest sector prin atragerea forței de muncă disponibilă, importanța exportului (peste 30% din producție) precum și potențialul de cooperare cu firme românești, pe care le-a invitat la unul dintre cele mai mari tărguri internaționale organizate în acest domeniu (New Delhi, iulie a.c.).

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri urmată de networking cu participarea celor prezenți.

Schimburile comerciale bilaterale româno-indiene au înregistrat la 31 decembrie 2017 o valoare de 641,9 milioane USD (în creştere cu 26,9% faţă de anul precedent), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 306,2 mil. USD (+30%), iar importurile la 335,7 mil. USD (+ 24,2%). Tendinţa de majorare a comerţului bilateral s-a menținut și în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2017 (+83,8% la totalul schimburilor din care 28,8% la export și 132,3% la import).

Biroul de Presă al CCIB