ccib_img_1425640275_dsc_0004_(2)_S1[1]

Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale romano-tunisiene

Joi, 5 martie 2015, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România şi cu Hasna Tizaoui, prim-secretar în cadrul Ambasadei.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat reactivarea unor proiecte anterioare şi identificarea unor modalităţi concrete de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, în contextul în care, potrivit strategiei de relaţii externe aprobate de Colegiul de Conducere al Camerei bucureştene, abordarea zonei de nord a Africii reprezintă o prioritate.

„Reluarea relaţiilor cu CCI tunisiene, organizarea de către Camera bucureşteană în luna iunie a acestui an a unei misiuni economice în R. Tunisiană, urmată de un eveniment similar desfăşurat în România, precum şi activarea unui Consiliu de Afaceri Româno-Tunisian, după un model ce şi-a dovedit viabilitatea pe relaţia cu Egiptul, dar şi pe alte spaţii pot constitui paşi eficienţi în vederea dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale bilaterale”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu în cadrul întrevederii.

„Este important ca oamenii de afaceri români să meargă în Tunisia, ţară stabilă din punct de vedere politic şi care are capacitatea instituţională şi mecanismele economice necesare pentru o cooperare reciproc avantajoasă”, a afirmat Excelenţa Sa Boutheina Labidi, asigurându-l pe preşedintele CCIB de întreg suportul Ambasadei pentru proiectele Camerei bucureştene pe relaţia cu ţara sa.

Tunisia reprezintă a patra piaţă de desfacere a produselor româneşti în Africa, după Algeria, Maroc şi Libia. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări este în continuare modestă, deşi în 2014 a avut loc o creştere a acestora cu circa 50% faţă de anul precedent, datorită dublării exporturilor româneşti (de la 124 mil. USD la 253,5 mil. USD). România exportă în Tunisia, în principal, produse petroliere prelucrate (57% din total exporturi) şi cereale (23%) şi importă maşini şi aparate electrice (57%) şi produse chimice (15%).

Biroul de Presă al CCIB