Misiune economică a CCIB în Israel

Miercuri, 16 martie 2011, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Israelului în România, şi cu Yifat Inbar, prim secretar pentru afaceri economice şi comerciale.
În prima parte a întâlnirii, preşedintele CCIB a prezentat principalele elemente ale strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene. Deschiderea de reprezentanţe pe pieţe cu potenţial (Albania, Vietnam, China, Federaţia Rusă), reprezintă o componentă a strategiei pentru promovarea oportunităţilor de afaceri. În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat interesul Camerei bucureştene de a identifica un partener în Israel în vederea colaborării pentru aceeaşi formulă.
În ceea ce priveşte domeniile în care cele două comunităţi pot colabora, preşedintele CCIB a evidenţiat agricultura şi industria de prelucrare a produselor agroalimentare, turismul balnear (atât proiecte de modernizare a unor capacităţi existente, cât şi proiecte greenfield), sănătatea, sectorul industrial (îndeosebi aeronautica), cercetarea (nanotehnologii, materiale cu memorie) şi, nu în ultimul rând, zona universitară (schimburi de studenţi şi profesori, conducerea unor doctorate în co-tutelă, crearea unui MBA de către o universitate din Israel în colaborare cu un partener din România). De asemenea, a fost subliniată posibilitatea cooperării firmelor româneşti şi israeliene pe terţe pieţe. Pentru a identifica cât mai rapid modalităţi concrete de a valorifica oportunităţile de afaceri existente, preşedintele CCIB a anunţat organizarea în luna mai a acestui an a încă unei misiuni economice în Israel.
Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer a apreciat în mod deosebit proiectele CCIB şi l-a asigurat pe preşedintele Camerei bucureştene de întreg sprijinul Ambasadei în vederea dezvoltării cooperării cu mediul de afaceri şi cu cel academic din Israel. O primă posibilitate de cooperare sugerată de Excelenţa Sa o constituie punerea în practică a unui proiect-pilot în domeniul agro-alimentar, care să asigure un transfer de bune practici de la ceea ce înseamnă prelucrarea pământului, utilizarea tehnologiilor, cercetare-dezvoltare şi până la prelucrarea produselor şi desfacerea acestora. Potrivit ambasadorului Israelului, un astfel de proiect pilot a fost pus în practică cu succes în Thailanda. De asemenea, domnia sa a subliniat că în domeniul energiei verzi şi protecţiei mediului există numeroase oportunităţi care pot fi exploatate.

Biroul de Presă al CCIB