ccib_img_1444045102_dsc_0087_S1[1]

Misiune economica iraniana, in dialog cu conducerea CCIB

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întâlnire cu o delegaţie de oameni de afaceri din Republica Islamică Iran condusă de Masoud Khansari, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Mine şi Agricultură Teheran (TCCIMA). Evenimentul, onorat de prezenţa Excelenţei Sale Hamid Moayyer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Iranului în România, a facut parte din programul profesional al misiunii economice organizate de TCCIMA în ţara noastră în perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c., la invitaţia CCIB.

În deschiderea întâlnirii, preşedintele Camerei bucureştene a făcut o prezentare succintă a CCIB, a rolului şi locului acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei, orientată către spaţiile din afara Uniunii Europene, abordate atât prin mijloace clasice, cât şi prin deschiderea de birouri de reprezentare, dublate de expoziţii permanente. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat tradiţia relaţiilor comerciale româno-iraniene, îndeosebi în domeniul industrial, precum şi potenţialul de majorare a schimburilor comerciale bilaterale în contextul suspendării unor măsuri restrictive ale Uniunii Europene în cadrul embargoului internaţional impus Iranului, ca urmare a convenirii „Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune” (JCPOA) între Grupul E3+3 (Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, Rusia, China) şi R. I. Iran.

„Sper ca România să fie mai activă în relaţia cu Iranul pentru că avem o colaborare istorică, iar românii au o excelentă reputaţie în ţara noastră”, a declarat E.S. Hamid Moayyer, subliniind deschiderea Ambasadei pentru a furniza informaţii despre piaţa locală companiilor româneşti şi a facilita intrarea acestora pe piaţa iraniană. La rândul său, preşedintele TCCIMA a afirmat: „România şi Iranul au un potenţial deosebit, iar camerele de comerţ au un rol foarte important în sprijinirea firmelor din cele două ţări în vederea valorificării oportunităţilor de afaceri şi investiţionale.

În marja evenimentului, la invitația CCIB, Viorel Ciocoiu. directorul Direcției Investiții Străine din Departamentul Guvernului României pentru Investiții Străine și Parteneriat Public Privat, a făcut o prezentare a mediului investițional din țara noastră, care a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

În a doua parte a întâlnirii, oaspeţii iranieni – manageri ai unor companii reprezentative din domeniul industrial (inclusiv din sectorul alimentar), energie, comerţ şi turism – au intrat în dialog cu oameni de afaceri din Bucureşti interesaţi de piaţa iraniană.

În finalul întâlnirii, mulțumind celor prezenți pentru participarea la întâlnire, președintele CCIB a declarat: „Evenimentul de astăzi este un prim pas pentru reluarea dialogului între firmele bucureștene și cele iraniene. Ne exprimăm convingerea că misiunea economică CCIB în Iran pe care am convenit-o astăzi și pe care dorim să o organizăm în trimestrul I 2016 va oferi noi oportunități pentru membrii celor două camere de comerț să valorifice potențialul de cooperare existent.”

Informaţii de background

După reducerile semnificative ale schimburile comerciale bilaterale din perioada 2012 – 2014, urmare intrării în vigoare a sancţiunilor ONU şi susţinute de UE la adresa Iranului, în primele 7 luni ale acestui an s-a înregistrat o majorare a acestora cu 57% faţă de perioada similară din 2014, atingând 115 milioane USD, cifră apropiată de nivelul întregului an 2014 (117 mil. USD). Exportul românesc în R. I. Iran deţine o pondere de 94% din totalul fluxurilor comerciale bilaterale.

Biroul de Presă al CCIB