Oamenii de afaceri români decişi să recucerească piaţa Federaţiei Ruse

„Trebuie să dovedim pragmatism, consecvenţă şi să ne concentrăm pe câteva proiecte, în domenii care prezintă potenţial”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu ocazia înfiinţării Consiliului de Afaceri pentru Cooperare Economică cu Federaţia Rusă, eveniment care a avut loc marţi, 22 februarie 2011.
Extinderea şi dezvoltarea legăturilor de afaceri şi a cooperării reciproc avantajoase între oamenii de afaceri români şi cei ruşi, promovarea ofertei româneşti în Federaţia Rusă, apărarea intereselor oamenilor de afaceri în relaţiile acestora cu structuri oficiale şi comerciale, organizarea unui dialog constructiv între comunităţile de afaceri din cele două ţări sunt câteva dintre obiectivele urmărite de Consiliu, potrivit actului constitutiv semnat la Bucureşti, în prezenţa directorilor direcţiilor de resort din Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Printre membrii fondatori ai Consiliului se află reprezentanţii unor companii de top, din diverse domenii de activitate – de la producători de utilaje şi instalaţii, mobilă, îmbracăminte şi încălţaminte, şi până la reprezentanţi ai unor bănci, firme de transport, distribuţie, turism, publicitate şi, nu în ultimul rând, ai unor institute de cercetare.
Preşedinţia Consiliului este asigurată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedinte CCIB, vicepreşedinţi aleşi fiind Valentin Gabriel Comănescu, preşedinte-director general Upetrom Group Management, Mihai Berinde, preşedinte Petrogaz, şi Andrei Mauther, director general IPROLAM SA. În funcţia de director executiv a fost ales Mircea Toader, reprezentantul Grupului Mechel în România, care va asigura şi legătura cu structura similară de la Moscova. Semnarea actului constitutiv al Consiliului de Afaceri pentru Colaborare Economică cu România (CACER) a avut loc la data de 14 decembrie 2010, la Moscova, în prezenţa vicepreşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse, Georgiy Petrov, a ambasadorului României la Moscova, Constantin Grigorie, a altor oficiali din Ministerul Afacerilor Externe. Preşedinte CACER a fost ales Victor Trigubko, vicepreşedinte senior al Mechel.
„Criza trebuie tratată prin prisma oportunităţilor oferite, iar Federatia Rusă este o oportunitate”, a declarat, cu acelaşi prilej, preşedintele Camerei bucureştene. Astfel, potrivit Olgăi Chumakova, reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse şi director al reprezentanţei Mechel în România, în Rusia se acordă o atenţie deosebită dezvoltării regionale, printre cele mai importante proiecte fiind cele legate de asigurarea infrastructurii necesare organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014 (construirea a 11 obiective sportive şi obiective de infrastructură de transport şi turistică), Campionatului Mondial de Fotbal din 2018, găzduit de 14 oraşe din Rusia (construirea a 13 stadioane, modernizarea sistemului de transport), precum şi de înfiinţarea unui complex ştiinţifico-tehnologic modern în estul regiunii Odintovo din zona Moscova (pe o suprafaţă de 370 ha vor fi amplasate birouri şi laboratoare ale universităţilor şi companiilor importante din Rusia şi din alte ţări).
Potrivit lui Mircea Toader, Federaţia Rusă ocupă locul 12 în topul ţărilor de destinaţie a mărfurilor româneşti şi locul 6 între ţările furnizoare de mărfuri în România.

Biroul de Presă al CCIB