Premise favorabile dezvoltarii durabile a economiei Capitalei

Recent a avut loc adunarea generala a Sectiunii industrie din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Dincolo de problemele organizatorice specifice fiecarei sectiuni (alegerea reprezentantilor sectiunii pentru adunarea generala, aprobarea executiei bugetare etc.), s-au abordat prioritatile sectiunii, in conformitate cu realitatile existente intr-o perioada de criza la nivelul zonei geografice si administrative in care isi desfasoara activitatea membrii sectiunii .

Prin actiunile derulate de Camera bucuresteana, potrivit strategiei sale de aliniere a prioritatilor nationale la prioritatile europene, s-a urmarit apropierea agentilor economici din industrie de mediul de expertiza, adica cercetare-dezvoltare-inovare si consultanta, in consens cu strategia de la Lisabona.

Citand din raportul de activitate al Sectiunii industrie, „CCIB s-a implicat direct in proiecte derulate la nivel national si european, finantate atât de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cat si de Uniunea Europeana“. Tematica abordata este foarte diversa, incepând cu sprijinirea infiintarii de noi platforme tehnologice nationale, afiliate la platformele tehnologice europene, crearea de retele de informare si asistenta pentru cercetare, inovare si transfer tehnologic, si pana la securitatea energetica, dezvoltarea resurselor umane, a culturii organizationale, realizarea de centre pilot pentru dezvoltarea afacerilor, pâna la sprijinirea agentilor economici in vederea obtinerii de finantari din fonduri europene.

Accesarea fondurilor structurale a fost viu dezbatuta, Ion Andronache, de la compania Ceresit, exprimându-si opinia ca „este imposibil sa obtinem fonduri fara proiecte, iar ca sa cheltuim banii trebuie sa indeplinim conditiile impuse de cel care ni-i da“. Pe aceeasi tema, Nicolae Vasile, vicepresedinte al CCIB, a venit cu exemple concrete din ceea ce s-a facut si ce se poate face in aceasta materie, neomitând nici problemele legate de relocarea intreprinderilor, de cerintele de mediu, insistând pe energia verde.

Obiectivele Sectiunii industrie, asa cum au fost propuse si aprobate in cadrul adunarii generale, pun accent pe o promovare mai eficienta a membrilor sectiunii si vizeaza cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, atât din perspectiva CCIB, cât si a membrilor acesteia.

Biroul de Presa al CCIB

Articolul anterior
Misiunile economice organizate de CCIB, modalitate eficienta de prospectare a pietelor externe
Articolul următor
Colaborarea pe proiecte, solutie pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-siriene