DSC_0016

Problemele privind protecţia şi apărarea proprietăţii industriale, în discuţie la CCIB

„O reală apărare a drepturilor de proprietate intelectuală se poate face doar printr-o bună colaborare a camerelor de comerţ, în calitate de reprezentant autorizat al comunităţii de afaceri, cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Este o relaţie funcţională în cele mai multe ţări, dar, din păcate, pe fondul lipsei unei strategii actualizate în domeniu, la noi lucrurile nu se întamplă astfel”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea Open House Networking dedicat Secţiunii Servicii şi axat pe problemele privind protecţia şi apărarea proprietăţii industriale. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a exprimat deschiderea Camerei bucureştene de a se implica, alături de specialişti reputaţi din domeniu şi în măsura în care legea permite, pentru a face funcţională aceasta „triadă”, în marja unei strategii adaptate la realităţile anului 2017.

Manifestarea, organizată în colaborare cu ROMINVENT SA, cea mai experimentată agenţie autohtonă de protecţie industrială, a fost a cincea dintr-o serie de întâlniri periodice cu membrii CCIB, dar şi cu partenerii şi colaboratorii echipei noastre.

În cadrul evenimentului, moderat de prof. dr. ing. Ion Hohan, preşedintele Secţiunii Servicii a CCIB şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, oameni de afaceri din diverse domenii, în special din industrie, dar şi din servicii, precum şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare-dezvoltare au avut ocazia de a obţine informaţii valoroase privind protejarea şi apărarea proprietăţii industriale, modul în care finalizarea acestor demersuri influenţează dezvoltarea sănătoasă a afacerii, dar şi de a interacţiona în cadrul comunităţii Camerei bucureştene.

„Este foarte important să înţelegem să ne protejăm creaţiile, dar în egala măsură este important să înţelegem să respectăm drepturile altor creatori”, a punctat Ion Mocanu, directorul general al ROMINVENT, în deschiderea părţii tehnice a evenimentului.

Modul de protejare a invenţiilor, avantajele şi drepturile conferite de obţinerea unui brevet, drumul de la idee la brevet, brevetarea în România şi în străinătate,  instrumente şi modalităţi de protejare a afacerii comerciale prin marcă şi design, protejarea aspectului produsului (desene şi modele industriale), protejarea denumirii/semnului de identificare a originii produsului (marca), verificarea disponibilităţii (serviciul de cercetare), câştigarea dreptului exclusiv (înregistrarea mărcii), protejarea dreptului obţinut (serviciul de monitorizare) au fost principalele subiecte abordate de către specialiştii ROMINVENT în cadrul evenimentului, subiecte care au constituit punct de pornire pentru două sesiuni consistente de întrebări şi răspunsuri.

Preşedintele Secţiunii Servicii a CCIB a remarcat faptul că evenimentul şi-a atins scopul propus, acela de a informa şi conştientiza asupra importanţei acestei problematici, punctând faptul că timpul alocat a fost insuficient pentru a fi abordate subiecte specifice. În acest context, prof. dr. ing. Ion Hohan, a anunţat faptul că tema va fi reluată într-o ediţie viitoare a Open House Networking – Secţiunea Servicii, cu accent pe contrafaceri şi piraterie. Un alt subiect ce va fi abordat vizează provocările şi problemele generate de intrarea în vigoare a Regulamentului General pentru Protecția Datelor, care va afecta toate firmele.

Biroul de Presă al CCIB