ccib_img_1410871489_dsc_0061234_S1[1]

Proiecte CCIB dedicate dezvoltarii relatiilor economice romano-turkmene

La 15 septembrie 2014, a avut loc primirea de către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Turkmenistan în România, Excelenţa Sa Shohrat Jumayev.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat strategia de relaţii externe a CCIB, subliniind că dezvoltarea cooperării economice cu ţările din Asia Centrală este o prioritate pentru Camera bucureşteană. În ceea ce priveşte R. Turkmenistan, în opinia preşedintelui CCIB, înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri Româno-Turkmen, structură privată ce poate avea un rol foarte important în identificarea domeniilor de interes comun pentru cele două comunităţi de afaceri, organizarea unei misiuni economice turkmene în ţara noastră, urmată de o deplasare a unei delegaţii româneşti în Turkmenistan reprezintă paşi concreţi în direcţia dinamizării schimburilor bilaterale şi a dezvoltării cooperării economice. Potrivit celor doi oficiali, producţia de echipament industrial, construcţiile şi materialele de construcţii, industria uşoară şi producţia de mobilă sunt sectoare economice în care pot fi conturate proiecte bilaterale cu şanse reale de finalizare.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre proiectul CCIB vizând deschiderea unui birou de reprezentare în Asia Centrală, Turkmenistanul fiind una dintre locaţiile posibile. În opinia Excelenţei Sale Shohrat Jumayev, această reprezentanţă se poate dovedi extrem de utilă în sprijinirea companiilor româneşti care doresc să participe la licitaţiile lansate constant de statul turkmen, în diverse domenii de activitate, mai ales că ţara sa are în vedere proiecte ambiţioase, în prezent fiind antamate investiţii în valoare de cca. 42 mld. USD.

În prezent, R. Turkmenistan este al doilea partener economic al României în Asia Centrală, iar rezultatele înregistrate în primul semestru al anului 2014 indică o tendinţă de majorare a comerţului bilateral, care permite prognozarea unui record anual al exportului românesc pe această relaţie.

Biroul de Presă al CCI