ccib_img_1398684687_dsc_0004_S1[1]

Proiecte concrete pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-bulgare

Organizarea, cu o anumită ciclicitate, la Ruse şi la Bucureşti, a unor expoziţii în cadrul cărora să fie prezentată oferta românească şi, respectiv, cea a companiilor din Bulgaria, participarea unei delegaţii româneşti la Forumul de afaceri organizat în perioada 26-27 mai la Albena (Bulgaria), precum şi la Forumul investiţional şi de afaceri ce se va desfăşura în luna iunie la Ruse, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la inaugurarea podului de peste Dunăre, sunt trei dintre proiectele concrete dedicate promovării oportunităţilor de afaceri oferite de România şi Bulgaria ce vor fi dezvoltate în viitorul apropiat de Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi Camera de Comerţ si Industrie Bulgaro-Română (CCIBR), în marja acordului de colaborare semnat de cele două organizaţii în luna martie a.c. Aceasta este una dintre concluziile întâlnirii de lucru pe care preşedintele Camerei bucureştene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut-o cu preşedintele CCIBR, Eleonora Cherkezova-Ivanova.

În ceea ce priveşte Forumul de la Ruse, preşedintele CCIB a apreciat că prezenţa unor oameni de afaceri din ţările traversate de Dunăre ar permite identificarea unor proiecte transnaţionale concrete, finanţabile din fondurile disponibile prin Strategia Uniunii Europene pentru această regiune. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat că CCIB, membru fondator al Asociatiei Camerelor de Comerţ Dunărene, se poate implica în imprimarea unui grad ridicat de internaţionalizare a Forumului, care ar asigura o promovare mai eficientă a oportunităţilor oferite de zonă.

În cadrul întâlnirii, la care a participat, de asemenea, Bronislav Denev, şeful Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Republicii Bulgaria în România, s-a reliefat că trebuie acordată o atenţie specială dezvoltării cooperării în domeniile: transport, logistică, agro-alimentar, industrial, turism şi, nu în ultimul rând, educaţional.

Pe lângă aceste prime proiecte concrete, datorită semnării acordului de colaborare între CCIB şi CCIBR, oamenii de afaceri români interesaţi de piaţa de la sud de Dunăre vor beneficia de asistenţă şi consultanţă specializată pentru identificarea de potenţiali parteneri din Bulgaria, vor fi informaţi, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de piaţa bulgară în domeniul importului, exportului şi cooperarii în diverse sectoare şi vor fi sprijiniţi să participe în condiţii preferenţiale la târguri şi expoziţii la Ruse.

Biroul de Presă al CCIB