ccib_img_1338056555_ccib_beijing_S1[1]

Reprezentanţă CCIB la Beijing

„Potrivit strategiei noastre de relaţii externe, avem în vedere extinderea experimentului de la Sharjah (Emiratele Arabe Unite) în spaţiul chinez, prin deschiderea în luna iunie a acestui an a unei reprezentanţe a CCIB la Beijing. De asemenea, tot în acest an vom avea încă o reprezentanţă la Skopje (Macedonia) pentru zona balcanică, iar de anul viitor vom opera în aceeaşi formulă şi în Federaţia Rusă, prin deschiderea unui birou de reprezentare la Moscova”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în cadrul unui seminar organizat recent pentru a prezenta comunităţii de afaceri proiectul ce vizează spaţiul chinez.

Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, până în prezent circa 40 de firme româneşti din domeniul producţiei şi serviciilor şi-au exprimat interesul de a opera pe piaţa chineză apelând la serviciile oferite de reprezentanţa CCIB. Companiile vor beneficia de: promovarea ofertei lor pe piaţa locală, alocarea unui specialist care se va ocupa de identificarea şi concretizarea oportunităţilor de afaceri şi a proiectelor de cooperare pe piaţa chineză, studii de piaţă personalizate, asistenţă la încheierea de contracte.

Operaţionalizarea unor proiecte de cooperare şi atragerea de investiţii chineze în ţara noastră sunt, potrivit preşedintelui CCIB, alte două obiective importante ale reprezentanţei ce se va deschide în scurt timp la Beijing. „Colaborarea pe proiecte poate contribui semnificativ la echilibrarea balanţei comerciale”, a subliniat preşedintele Camerei bucureştene. În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, există potenţial de colaborare în domeniul industrial (echipament energetic, echipament pentru industria alimentară şi agricultură), energie verde, cercetare, educaţie.

„Deschiderea reprezentanţei CCIB de la Beijing este foarte importantă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Prin această platformă, oamenii de afaceri chinezi au posibilitatea de a cunoaşte mai multe despre comunitatea de afaceri românească”, a subliniat în cadrul evenimentului Liu Qiwei, consilier economic în cadrul Ambasadei R. P. Chineze în România. La rândul său, preşedintele Consiliului de Export, Mihai Ionescu, a felicitat CCIB pentru „acest răspuns concret la preocuparea mai largă a mediului de afaceri românesc în ceea ce priveşte spaţiul chinez”. „Iniţiativa privată a CCIB este salutară şi binevenită”, a punctat, de asemenea, Mihai Ionescu.

După prezentarea efectivă a proiectului a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, reprezentanţii firmelor româneşti prezenţi la eveniment dovedindu-se foarte interesaţi de oferta CCIB şi de modalităţile concrete de valorificare a oportunităţilor de afaceri de pe piaţa chineză. În cadrul discuţiilor s-a subliniat în mod deosebit necesitatea adaptării structurii ofertei şi a nivelului de preţ la specificul pieţei chineze.

Biroul de reprezentare al CCIB va funcţiona în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Beijing, proiectul bucurându-se de sprijinul Consiliului de Export, al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Camera bucureşteană a acordat în ultimii ani o atenţie deosebită relaţiei cu China, organizând numeroase misiuni economice şi forumuri de afaceri cu parteneri chinezi. Anul acesta, pe lângă deschiderea reprezentanţei CCIB în China, Camera bucureşteană va organiza în capitala României în perioada 9-10 iulie forumul de investiţii „Implicarea Chinei în Dezvoltarea Regiunii Dunării”, eveniment în cadrul căruia reprezentanţi ai camerelor de comerţ, autorităţilor publice şi mediului privat din întreaga macro-regiune a Dunării îşi vor expune proiectele de investiţii în faţa partenerilor strategici chinezi şi vor participa la întrevederi de afaceri cu aceştia.

Biroul de Presă al CCIB