ccib_img_1339703820_dsc_0074_S1[1]

Seminar de prezentare a oportunităţilor de afaceri oferite de Columbia

Recent, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) – în colaborare cu Direcţia Generală Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul MECMA şi Ministerul Relaţiilor Externe din Republica Columbia – a organizat un seminar de prezentare a oportunităţilor de afaceri oferite de ţara sud-americană.

Seminarul a fost precedat de o întâlnire a prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, cu Monica Lanzetta Mutis, viceministrul relaţiilor externe al Columbiei, şi cu Andrei Agreda, reprezentantul Proexport Columbia.

În cadrul acestei întrevederi preşedintele Camerei bucureşte a vorbit oaspeţilor despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre particularităţile sistemului cameral din România. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare a mediului economic românesc, subliniind competitivitatea ofertei noastre în anumite sectoare industriale, precum cel al echipamentelor energetice, industria auto şi industria navală.

Monica Lanzetta Mutis, viceministrul relaţiilor externe al Columbiei, a apreciat preocuparea Camerei bucureştene pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu alte ţări, precum şi pentru identificarea şi valorificarea oportunităţilor de afaceri şi de cooperare oferite de alte pieţe cu potenţial, inclusiv de piaţa columbiană.

Reprezentantul Proexport Columbia, Andrei Agreda, a vorbit oamenilor de afaceri români prezenţi la eveniment despre evoluţia economică a zonei latino-americane, în general, şi a Columbiei, în special, despre potenţialul regiunii, precum şi despre avantajele de a dezvolta o afacere în Columbia. Domeniile cărora li se acordă o atenţie deosebită pe plan guvernamental sunt: industria minieră, agricultura, construcţiile civile, infrastructura şi cercetarea. Conform datelor Proexport, în anul 2011 produsul intern brut a înregistrat o creştere de 5,9 %, rata inflaţiei a fost de 3,7%, în condiţiile unei rate a şomajului de 10,8%. Potrivit lui Andrei Agreda, Columbia se poate constitui într-o platformă pentru export, având în vedere cele 11 acorduri de liber schimb, ce oferă acces preferenţial la o piaţă de circa 1.500 milioane consumatori. Conform raportului Doing Business 2011 al Băncii Mondiale, Columbia se situează pe locul 5 în lume şi pe primul în America Latină în ceea ce priveşte protecţia investitorilor.

Biroul de Presă al CCIB